Altijd lente-ui in huis

 

En dat komt door ene Emma. Ben je ook zo gek op eten en vooral op Aziatisch eten? Dan heb ik een leuk nieuwtje.

 

Zo tegen een uur of vier beginnen veel mensen spontaan over eten te praten. Sinds ik een beetje Italiaans versta, ben ik erachter dat rond die tijd (en trouwens ook rond een uur of twaalf, ja, je hebt het wel over Italianen hè?) veel gesprekken op terrasjes domweg over eten gaan, niks interessante diepgravende onderwerpen. Nee hoor. Eten. Ze hebben gewoon trek. De meerderheid aan de tafeltjes naast je zit lekker op te scheppen over de allerbeste basilicum of over hun oma die de allerlekkerste sugo maakt. In Nederland is het natuurlijk niet veel anders. Op het werk hoor je, als tegen een uur of vier de maag begint te rammelen, mensen ook vooral over eten kletsen.

 

Je hebt ook van die types die de hele dag over eten kunnen praten. Ik bijvoorbeeld. En artdirector Sven. Daarom is het zo leuk om bij Franska.nl te werken, want dan heb je de mensen van het online foodmagazine Favor Flav als buren. Terwijl Sven en ik aan Franska.nl zaten te werken, zat toenmalig redacteur Emma de Thouars op gehoorsafstand weer eens over een of ander lekker recept te oreren. Onmiddellijk spitsten wij de oren. Wij wilden er natuurlijk niets van missen.

 

 

Emma is zo gek op koken dat ze iedereen mee laat genieten. Toen al, door voor ons lekkere dingen te maken of lekkers van huis mee te nemen en tegenwoordig door alles wat ze kookt te delen via filmpjes. Zien? Gewoon even @emmadethouars op instagram volgen. Wat anderen met Netflix hebben, heb ik zo ongeveer met die filmpjes van haar. Verslavend gewoon. Door haar komt het dat ik altijd lente-ui in huis heb, dat ik een ‘dramatic sizzle’ wil als ik Aziatisch kook, dat ik graag ‘crispy dingetjes’ over m’n eten strooi, diepvries scallion pancakes in huis heb van Amazing Oriental en de lekkerste mapu tofu ooit heb gemaakt.

 

Ik ken trouwens ook mensen die niet alleen graag over eten kletsen, maar die zelfs een kookboek mee naar bed nemen om lekker in te lezen voor ze in slaap vallen. Hoezo eigenlijk een roman? Ga ik binnenkort ook doen, want Emma heeft een kookboek geschreven. Tijdens de lockdown is alles bij haar thuis gekookt en prachtig gefotografeerd door Masha Bakker Matijevic. Ik heb in de filmpjes al veel voorbij zien komen en natuurlijk heb ik op voorhand het boek besteld, zodat ik het zo snel mogelijk in handen heb. Aanstaande vrijdag komt het uit. En wat ziet het er supertof uit. Zonde gewoon om in de kast te zetten.

 

 

En wat ze met al dat eten deed, dat ze voor de foto’s kookte? Krijg je natuurlijk nooit allemaal in je eentje op, als je de hele dag maar door kokkerelt. Ik zat er al een beetje mee, want het zag er zo lekker uit. Gelukkig kwam er op een gegeven moment een berichtje: ‘maken jullie je geen zorgen, er wordt hier niets weggegooid’. Alles werd in tasjes gedaan en opgehaald door mensen die het lekker thuis konden oppeuzelen. Goed bezig! Er is maar een ding jammer… ze woont niet in Brabant. Ik rij namelijk niet zo snel voor zo’n tasje naar Amsterdam.

 

Maar goed, eind van de week ga ik dus uitgebreid genieten van ‘Amazing Asia’, zoals het heet (€29,90). Snel nog even met Emma ge-appt en jawel hoor, een van mijn lezers mag ik blij maken met een gesigneerd exemplaar. Wie?Jij? Zometeen even reageren onder het Facebookbericht dan dus. Of meteen bestellen, al is ‘ie dan niet gesigneerd natuurlijk.

 

Ik kan bijna niet wachten tot vrijdag, heb nu al de smaak van al dat lekkers in de mond als ik het er zo over heb (ja, net tanden gepoetst, maakt niet uit, touch of mint erbij kan geen kwaad). Mmmm, ik geloof dat ik vanavond dim sum eet. En scallion pancakes, die haal ik zo uit de vriezer. Kan ik me daar alvast de hele dag op verheugen.

 

Liefs en een fijne week. Hou je haaks en maak er het beste van, dan doe ik dat ook.

 

Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska