Als je dit gebruikt hoef je nooit meer je keukenmachine schoon te maken

 

Deze kok is liever lui dan moe.

 

 

 

 

Sinds ik met verse kruiden kook, smaakt mijn eten veel lekkerder. Zo staat er altijd een pot verse basilicum, oregano en bieslook in mijn vensterbank en buiten een grote struik rozemarijn. Als je de plantjes goed verzorgt gaan ze maanden mee en heb je altijd verse smaakmakers in huis.

 

Het enige onhandige is dat je ze nog fijn moet hakken als je staat te koken. Dat deed ik altijd in mijn keukenmachine, je kent het wel, zo eentje met een elektrische hakmolen. Maar op een of andere manier lukte het me maar niet om de blaadjes heel fijn te malen, er bleven altijd wat steeltjes over die ik vervolgens weer uit de pan moest vissen. Bovendien moest ik daarna die hele keukenmachine weer schoonmaken, wat ik altijd zo’n stom klusje vind.

 

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn Italiaanse vriendin A. (die buitengewoon lekker kan koken) een briljante oplossing. De zogenaamde mezzaluna.

 

Vrij vertaald is dat een mes in de vorm van een halve maan, waarmee je moeiteloos verse kruiden heel fijn kunt hakken. Je zet het mes met het dubbele lemmet in de holte van de bijgeleverde houten plank en dan snijd je niet, maar je beweegt het mes heen en weer over de kruiden waardoor je ze heel fijn kunt malen. (Inclusief de steeltjes). En omdat je het mes aan beide kanten vasthoudt werk je heel veilig en snijd je jezelf niet in de vingers. Daarna spoel je hem onder de koude kraan af en klaar is Kees.

 

Dus ben jij net als ik liever lui dan moe, dan moet je de mezzaluna echt op je verlanglijstje zetten, of je koopt ‘m gewoon zelf bij Bol.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit