Als je deze 6 dingen herkent, ben je waarschijnlijk hoogsensitief

hoogsensitiviteit

 

Je kunt niet goed tegen veel drukte, maar je weet ook eigenlijk niet helemaal waarom.

.

 

 

Hoogsensitief zijn komt vaker voor dan je denkt.

 

Hoogsensitieve mensen kunnen prikkels van buitenaf wat minder goed verdragen; ze zijn daardoor sneller afgeleid of moe. Geluiden, geuren en gesprekken komen bij HSP’ers (HSP staat voor ‘Highly Sensitive Person’) feller en harder binnen. Ook horen ze achtergrondgeluiden vaak veel harder en kunnen ze dat minder goed ‘weg filteren’. Als er buiten een auto langsrijdt terwijl ze binnen achter de laptop werken, raken ze door het geluid gelijk afgeleid. Ze merken veel op wat er om hen heen gebeurt.

 

Niet hetzelfde
Belangrijk om te weten is dat je het niet expres doet of dat je het ‘zomaar wordt’. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, een stukje temperament dat je maakt tot wie je bent, zo zeggen psychologen en onderzoekers. Je kunt dus niet zomaar last krijgen als je hier nog nooit last van hebt gehad, wel kun je jezelf hierin herkennen. En hoe ouder je wordt, hoe meer het je opvalt dat je het wat veel te verwerken vindt wat je allemaal op een dag moet doen. HSP’ers kunnen ook bijzonder goed piekeren over het leven. Ze zoeken overal een betekenis achter: waarom gebeurt dit? Waarom overkomt juist hen dit? Ze twijfelen over alles en dat maakt een gewone dag extra vermoeiend.

 

‘Hoogsensitiviteit is niet hetzelfde als hooggevoeligheid,’ zegt psycholoog Elke van Hoof. ‘Die begrippen worden vaak door elkaar gehaald, maar er is een belangrijk verschil. Hoogsensitiviteit gaat over het aantal prikkels dat binnenkomt in de hersenen. Hooggevoeligheid daarentegen is een emotionele reactie die bij veel meer mensen voorkomt, bijvoorbeeld bij mensen met autisme of met een bipolaire stoornis, bij mensen die een trauma hebben meegemaakt, als alarmsignaal voor een burn-out. Wie hooggevoelig is, is daarom niet hoogsensitief.’

 

Wat je kunt doen als je denkt dat je hier last van hebt, is eerste deze checklist langsgaan. Want herken je deze 6 dingen allemaal bij jezelf, dan ben je misschien hoogsensitief:

 

  1. Je bent snel moe en overprikkeld, zeker als je je rond andere mensen begeeft.
  2. Je kunt geluiden, geuren en kleuren niet goed filteren, alles komt direct hard bij je aan en je bent daardoor snel afgeleid.
  3. Je zoekt overal een diepere betekenis achter.
  4. Je bent sneller moe dan anderen.
  5. Je bent sneller in paniek dan anderen, sneller bang.
  6. Je bent altijd bezig met je omgeving; wat anderen denken en voelen en doen merk je gelijk op.

 

Wat je kunt doen als je er last van hebt in je dagelijks leven? Neem de tijd na een sociale bezigheid om tot jezelf te komen. Etentje met vriendinnen? Leuk, maar daarna even opladen. Daarna dus even een avond niets. Een avond op de bank met jezelf, dat heb je ook nodig. Je kunt niet te veel van jezelf blijven vragen, want dan raak je dus echt overprikkeld. Pak je pauzes, elke dag weer. Zo geniet je het meeste van je eigen leven, sensitief of niet.

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com