Als je aan de middelbare school denkt

 

12 dingen die je ZO herkent

 

 

Gisteren lag mijn meisje nog in een box, zaterdag liep ik ineens met haar op de open dag van een middelbare school. Duits, wiskunde, de gymzaal. Al was deze school 175 kilometer verwijderd van mijn middelbare, alles kwam weer terug want dit is gewoon wat iedereen herkent als je aan de middelbare terugdenkt. In willekeurige volgorde.

 

1. Telaatkombriefjes

Die moest je halen bij de rector. En meer dan twee keer te laat betekende een straf. Mijn lieve L wist ooit een heel stapeltje telaatkombriefjes achterover te drukken waardoor ze de rector altijd kon ontwijken.

 

2. Dat AGU-regenpak

Ik moest nogal ver fietsen van het dorpje waar we woonden (beeldig overigens, heerlijk huis, pony in de tuin dus heb geen medelijden met mij) en dan pakte je nogal eens een regenbuitje mee. Daarom had ik bovenop mijn schooltas, onder mijn snelbinders zo’n keurig geel tasje waar mijn gele (koos mijn moeder uit want dan was ik lekker zichtbaar in de regen) regenpak in zat. En dat tasje bleef keurig, want echt no way dat ik ooit dat regenpak aan ging trekken natuurlijk. Dan maar liever de hele dag… Zie punt 3.

 

3. Die natte spijkerbroek

En dan vooral die natte spijkerbroek op dinsdag, de langste, saaiste en donkerste dag van de week. Zo’n dag waarop je altijd pianoles had of naar de bibliotheek moest. Zo’n hashtag boring dag. Nou, op die dag regende ik altijd nat en liep ik de hele dag in zo’n natte jeans.

 

4. Het geheime ritsvak van je schooltas

Waar niemand in mocht kijken omdat daar maandverband in zat. Oh schaamte. Maandverband. Hoe vrolijk de wikkels van Libresse ook waren, we schaamden ons dood.

 

5. De boterhammen van vriendin E

Mijn moeder is de leukste en de knapste en de liefste, maar om nou te zeggen dat ze een kleine Nigella Lawson is… Neuh. Dus mijn boterhammen waren nogal van de basic soort. Vriendin E daarentegen was enig kind dus haar moeder leefde zich uit. De broodjes werden in bevroren staat gesmeerd (want precies ontdooid en fris tijdens de lunchpauze) en dik belegd met kipkerriesalade, eiersalade of verse plakjes rosbief met een snuf peper en zout. Die broodjes deelden E en ik dan en de mijne… die voerden we aan de meeuwen.

 

6. De garderobe beneden

Onze school had geen kluisjes maar een uitpuilende garderobe. Heerlijk om tussen de jassen te duiken om geheime zaken te bespreken met je vriendinnen.

 

7. Hopeloze verliefdheden

Ik had een talent om verliefd te zijn op N als hij het niet op mij was en andersom. En waarom bedacht ik niet dat ik niet in de agenda van J mocht kijken omdat daar waarschijnlijk lieve dingen over mij in stonden? Op de een of andere manier was ik heel vaak verliefd, maar lukte het me maar niet om verkering te krijgen. De schade heb ik overigens tijdens mijn studietijd prima ingehaald. Wederom: maak je om mij vooral geen zorgen.

 

8. Kamperen in de tuin van meneer Schmidt

Dit overigens met permissie van meneer Schmidt. Maar dat hij dat deed, een hele klas in de tuin, hoe lief.

 

9. Vriendinnen slepen met je brommer

En je moeder maar beloven dat je dat nooooit zou gaan doen.

 

10. Spieken op de gum

Ik ben een ontzettende brave Hendrik, maar was zo slecht in wiskunde dat alle middelen geoorloofd waren. Dus schreef vriendin E (zij van de lekkere broodjes) alle antwoorden op haar grote gum. Daar vroeg ik dan soepeltjes om halverwege het proefwerk en dan schreef ik alles over. Tot ik het verkeerde antwoord bij de verkeerde vraag had geschreven (het was totale abracadabra voor me) en ik alsnog keihard door de mand viel.

 

11. De schoolfeesten

Van Kolibrie (zo heette de brugklasfeestcommissie, naar het kleinste vogeltje op aard) naar Elan, want daar gebeurde het.

 

12. De schoolbandjes

Wij hadden echt Heel Goede Bandjes met Heel Knappe Zangers. Ik kwam een zanger (Marcel) jaren later tegen bij de opnames van Nederland Muziekland. ‘Kom je uit Zeeland?’ vroeg hij me. ’Euh, ja.’ ‘Zat je op het St. Willibrordcollege?’ ’Euh, ja.’ ‘Ik ben Marcel, van de schoolband. En jij, jij bent echt niets veranderd.’

 

Je moet weten dat ik in de tweede zat en Marcel in de zesde. Dat hij überhaupt wist wie ik was en me herkende en wist hoe ik er vroeger uitzag… Had ik dat maar geweten op de middelbare school, dan had ik misschien wel een keer gezoend in dat overvolle jassenrek.

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach