Als ik iets lekker vind in de zomer…
 

… dan is het varen. Als ik ook maar een bootje zie liggen, dan ben ik niet te houden, ik móet erop. En hoe langer hoe liever…

 

 

In Ierland, in de buurt van de Aran-islands zag ik twee boten liggen. Op een bordje ernaast stond ‘take the fast boat’. Aha! Er was dus ook een langzame. Ik loop dus naar een van de boten en vraag of dit de fast boat is. Yes! Die neem ik dan namelijk niet. Ik heb liever de slow boat. Lekker genieten aan dek, niet van de bakkende zon, maar wel van het uitzicht, ondertussen heerlijk een zuchtje wind vangen en af en toe een spetter water.

 

 

Het lekkere aan een boottocht is dat alles zo zalig rustig aan je voorbijtrekt. Dat je geniet van al het prachtigs waar je ‘doordeweeks’ aan voorbijraast. En ja, natuurlijk wil iedereen nu op vakantie naar Frankrijk, Spanje of Italië; ik ook, maar in ons eigen landje is zoveel moois dat je misloopt als je altijd maar meteen de grens over gaat. En wij hebben hier toevallig water genoeg voor mooie vaartochtjes. Dus voordat je afreist (of daarna), vergeet niet ook nog even van ons eigen landje te genieten.

 

Ik heb net een superleuke boot ontdekt, de ‘Blauwe Bever’. Zelfs mijn man vindt dat ie er leuk uitziet en hij heeft er als ex-zeeman natuurlijk verstand van. Deze Blauwe Bever vaart sinds afgelopen vrijdag weer. Hij is niet alleen bijzonder omdat er een overdekt bovendek is, waar normaal zitplaats is voor vijftig mensen en waarvandaan je óver de oevers heen kunt kijken. Trouwens… met de huidige regels zitten er natuurlijk minder mensen, dus je zit nu nog lekker ruim ook.

 

 

De Blauwe Bever is ook bijzonder omdat hij compleet gerund wordt door vrijwilligers, echte liefhebbers dus. Een club die wil dat mensen kunnen genieten van de natuur tegen een betaalbare prijs. En ze willen dat iedereen ziet dat we die natuur moeten beschermen. Varen op hun boot noemen ze  daarom ook een natuursafari.

 

Hoe ze aan de naam ‘Blauwe Bever’ komen?

 

Vroeger vertrok de boot vanuit het natuurgebied De Blauwe Kamer, dat tegen de Grebbeberg op de grens van Utrecht en Gelderland ligt. Daar zitten bevers, niet dat je die vaak ziet, al zie je wel zo hier en daar het resultaat van hun ‘noeste’ beverwerk. Je kunt de boot ook bijna niet missen, want aan elke kant zit een afbeelding van een bever en uiteraard is ie blauw, de naam zegt het al.

 

 

Ook zin in een vaartochtje?

 

Gewoon reserveren, krijg je geen spijt van. De boot vaart normaal altijd van april tot en met oktober op de Rijn en de Lek tussen Everdingen en de Pannerdense Kop. Dus als het binnenkort allemaal weer mag kun je hier nog veel meer tochtjes kiezen dan nu. 

 

Of kans maken om te winnen?

 

Dan even reageren onder dit bericht op Facebook, want uiteraard heb ik iets geritseld voor Franska.nl-lezers. Er is een cadeaukaart voor twee personen te winnen op een passagiersvaart, die je kunt boeken via de site. Dan krijg jeaan boord ook nog allebei een gratis consumptie. De cadeaukaart die je wint is een jaar geldig.

 

Succes en, als je gaat, veel plezier

 

Nog wat tips voor mensen die graag meer dingen doen op een dag: de panda’s in Ouwehands Dierenpark zitten daar ook in de buurt. En als je snel bent kun je lekker nog even kersen kopen langs de weg.

 

Ik wens je een heerlijke week en vergeet vooral niet te genieten. Schijnt heel gezond te zijn, heb ik weleens gehoord.

 

Liefs van Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska