Als die Italianen íets begrepen hebben, dan is dit het wel!

 

Want er is geen hogere kunst dan de levenskunst

 

Zeg je Italië, dan zeg je koffie. En zeg je koffie, dan zie je ze al voor je: de koffietentjes in de grote steden. Waar de Italianen ’s ochtends voordat ze naar kantoor gaan, staand aan de bar even een espressootje wegtikken. Mannen met hun eeuwige ietsje hoogwaterbroeken en daaronder loafers – vanzelfsprekend zonder sokken! Vrouwen met creaties om je aan te vergapen, haren los naar achteren gehouden door een designzonnebril. 

 

 

Die koffiebarretjes en al die mooie Italianen kunnen we niet naar Nederland halen, maar hun koffie – en dan nog wel ’s werelds alleroudste Italiaanse koffiebedrijf! – is sinds kort wel in Nederland voorhanden. Gewoon bij Albert Heijn ook nog. Om te vieren dat Caffè Vergnano naar Nederland kwam werd er een proeverij georganiseerd op een oer-Hollands landgoed. Inclusief mini-koffieworkshop en uitgebreide Italiaanse lunch onder de bomen. In de zon en met een glaasje zodat het bijna net echt leek.

 

 

Caffè Vergnano is verkrijgbaar in verschillende melanges en in cups, of als hele koffiebonen om zelf te malen. Alle melanges zijn bovendien UTZ-gecertificeerd, wat wil zeggen dat ze voldoen aan het duurzaamheidsprogramma dat productieketens transparant maakt en keurt op basis van agrarische, sociale en milieuaspecten. En dan is er nog iets wat we moeten weten en dat is dat Vergnano samen met de International Women’s Coffee Alliance een stichting opzette die zich ten doel stelt om geld in te zamelen waarmee de rol van vrouwen op koffieplantages kan worden ondersteund en verbeterd. Mooi toch?

 

 

Meer weten of liever online bestellen? Ga naar de website

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans