Alle mythes over bruin worden op een rij

may vakantie fb

 

Behoefte om bruin te worden is blijkbaar aangeboren.

 

 

Vroeger wilde ik me ook nog weleens insmeren met olijfolie en me op een bedje van aluminiumfolie vlijen om zo de meest diepbruine kleur te verkrijgen. Meestal eindigde dat project erin dat ik op de weg nar huis de vellen van mijn neus aan het trekken was en ik als een omgekeerde panda mijn entree op het schoolplein maakte. Door huidkanker in de familie en de angst voor rimpels (zon is de grootste rimpelveroorzaker van alles) smeer ik me elke dag braaf in en zie je mij meestal met een hoed of een pet. Maar mijn dochters komen nu ook in de bak-en-braadfase. Tussen 12:00 en 16:00 uur de zon mijden vinden ze onzin en insmeren is ook alleen maar een hindernis tussen zichzelf en bruin worden. Om hen en anderen ook aan het smeren en in de schaduw te krijgen, snorde ik de feiten nog eens op.

 

1. Ja, je wordt bruin in de schaduw

Niet zo snel als in de volle zon, maar door de weerkaatsing van het zonlicht bereiken de UV-stralen ook je huid. Negatieve note: insmeren moet dus ook als je in de schaduw zit.

 

2. Als je smeert word je ook bruin

Natuurlijk iets minder snel dan onbeschermd in de volle zon want de factor houdt een deel van de stralen weg, maar heus, ook met bescherming word je bruin. Door te smeren blijft je huid in betere conditie, krijg je later minder rimpels en ik neem aan dat huidkanker ook niet bovenaan je wensenlijstje staat, toch?

 

3. Ook achter glas kun je bruin worden

Niet snel, want het glas houdt een groot deel van de UV-stralen tegen, maar een deel komt er nog steeds doorheen (je voelt tenslotte ook de warmte als je voor het raam zit). Dus ook hier geldt: smeren!

 

4. Een gebruinde huid heeft nog steeds bescherming nodig

‘Ik hoef niet meer te smeren want ik ben al voorgebruind.’Deze zin hoor ik ook zo vaak en het klinkt best aannemelijk, maar ik researchte even op de site (ja, sorry) en daar vond ik dat de gebruinde huid je weliswaar beschermt, maar die bescherming staat gelijk aan SPF 3. Dat lijkt me behoorlijk te verwaarlozen.

 

5. Ook in het water kun je verbranden

Het water beschermt beperkt tegen de UV-stralen, maar op het water (en meestal ben je tijdens het zwemmen ook wel eens boven water) kan de kans op verbranding juist vergroten vanwege de weerkaatsing van het UV-licht op het water.

 

6. De zonnebank bereidt je NIET goed voor op de zon

Dat denken we vaak: even een paar keer onder de zonnebank en dan met een voorgebruinde huid lekker bakken. Het is helaas precies andersom: dubbel slecht. Je hebt én de schade van de zonnebank én die van de zon. En omdat je onder de zonnebank waarschijnlijk niet gesmeerd hebt met een SPF is het helemaal slecht.

 

7. Verbranden is gevaarlijk

Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje. Het klinkt alsof verbranding niet erg is. Even doorbijten en smeren en morgen is het weg, maar je beschadigt er je huid mee en je vergroot elke keer weer de kans op huidkanker.

 

Dus geniet, maar zon met mate. En bedenk maar: smeren is toch ook best een gezellige bezigheid.

 

Bron: kanker.be

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach