Alle mannen willen een mooie vrouw, en alle vrouwen een rijke man?

 

Mis poes!

 

Het is aangeboren, het is biologisch, het zijn oerinstincten even oud als de weg naar Rome. Dat mannen een mooie, vruchtbare vrouw willen en vrouwen een rijke man. Dacht men. Maar let op! Er is een aardverschuiving gaande in de heteroseksuele dating-scene. En die heeft alles te maken met de toegenomen gendergelijkheid, ofwel de emancipatie van zowel vrouwen als mannen.

 

Vroeger waren vrouwen er heus wel op gespitst hoor, om een rijke vent aan de haak te slaan. Al was het maar omdat die hun leven als pur sang getrouwde vrouw, moeder en huisvrouw heel wat makkelijker zou maken. Een goed gevulde portemonnee scheelt nu eenmaal kopzorgen bij het grootbrengen van een huis vol kinderen. En het verschaft vrijheid en – ook niet onbelangrijk – status. En laten we wel wezen. Nog steeds zijn er hordes zogenaamde ‘gold diggers’ die de creditcard van hun man met liefde laten roken. Geef een man, aan de andere kant, de keuze en de kans is groot dat hij ook nog steeds voor lange benen en lang blond haar valt – om maar eens een cliché uit de kast te trekken. Dat het traditionele wat-zoekt-de-man-in-een-vrouw en omgekeerd inmiddels helemaal van de baan zou zijn, gaat dan ook wat ver. In samenlevingen waar de emancipatie achterloopt, is er wat dat betreft zelfs weinig tot niets veranderd ten opzichte van vroeger. In onze contreien daarentegen groeien mannen en vrouwen tegenwoordig steeds meer naar elkaar toe in hun partnerkeuzes en die ontwikkeling is gelinkt aan de toegenomen gelijkheid tussen hem en haar. Met name vrouwen zijn er de laatste decennia immers aardig in geslaagd om door te dringen tot het bedrijfsleven, de politiek en het onderwijs.

 

Dat gendergelijkheid inderdaad van invloed is op partnerkeuze is – hoe kan het ook anders – onderzocht in negen landen. En wat blijkt? Hoe minder positief een man staat ten opzichte van gendergelijkheid, hoe meer waarde hij hecht aan degelijke deugden als jeugdigheid, schoonheid en vruchtbaarheid van het vrouwelijke geslacht. En des te minder positief een vrouw staat ten opzichte van gendergelijkheid, des te meer waarde zij hecht aan geld en status bij het mannelijke geslacht.

 

Alle begin is moeilijk zullen we maar zeggen. En misschien moeten we nog een beetje wennen. Maar een wereld waarin hij en zij als gelijken nog lang en gelukkig samen waren… Klinkt wel oké!

 

Bron: Aeon

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans