Afvallen zonder diëten is appeltje – eitje
Het lijkt allemaal zo ingewikkeld. Maar het is allemaal de schuld van de hypothalamus, oftewel de hamster in je hoofd die ervoor zorgt dat je wel die Tony’s Chocolonely zeezout-karamel in één sessie naar binnen schuift en die verantwoorde crudités dan toch weer laat liggen voor morgen.
Artsen Felix Kreier en Maarten Biezeveld schreven een boek over hoe je die irritante vreetzak in je hoofd de baas blijft. Even zeven tips uit het boek.
Begrijp de hamster
De hypothalamus bedoelt het allemaal ook zo slecht nog niet. Hij is nog in de overtuiging dat we leven in een wereld zonder Jumbo en Albert.nl. Hij wil dus dat je voorbereid bent op een hongerwinter in een grot. Tja, dan is het logisch dat je liever calorierijk voedsel op de heupjes plakt dan dat je een beetje aan een komkommer gaat likken.
Bestrijd die hamster
Die hamster in je hoofd wil dus dat je veel eet. Maar hij is niet alleen. Er zijn nog twee hersendelen die regeren over jouw daden. De prefrontale cortex is de beslisser. Dus als die beslist dat jij gaat afvallen, is hij de hamster de baas. Dan is er nog het limbisch systeem, oftewel de lobbyist, die je een goed gevoel geeft. Maar die lobbyist is een beetje een meeloper. Als de prefrontale cortex, de beslisser, de baas is, geeft hij je een goed gevoel omdat je lekker aan het afvallen bent. Maar is de hamster aan de leiding, dan zal de lobbyist je weer schouderklopjes geven omdat het eten van calorierijk voedsel je een goed gevoel geeft. Het is dus zaak om flinke vrienden te worden met die prefrontale cortex. Dan huppelt het limbisch systeem erachteraan en duikt de hamster in de hoek.
Praktische dingen die helpen:
1. Eet van een klein bord
De hersenen registreren een vol bord en zijn tevreden.
2. Zorg voor minder calorieën maar wel voor verzadiging. Als je lekker vol zit, is de hypothalamus tevreden.
3. Slaap goed
Als je moe bent, ben je minder sterk en zal de hypothalamus het gaan winnen van de prefrontale cortex. Oftewel: je ruggengraat wordt zo slap als een dropveter.
4. Kook zelf
Als je bezig bent met eten kopen en bereiden, denkt je hypothalamus: ‘hé, er komt eten aan‘ en is hij tevreden.
5. Val niet te snel af
Dan krijgt de hypothalamus stress en zal hij er alles aan doen om jou aan het eten te zetten.
6. Concentreer je als je eet
Laat je hersenen elke hap registreren. Dus niet gedachteloos voor de tv een bord naar binnen werken. Dan is de hypothalamus niet tevreden.
7. Beweeg
Nog zo’n oergedachte van de hypothalamus. Vroeger moesten we jagen om aan voedsel te komen. Tijdens de jacht kon je echt niet worden afgeleid door een knorrende maag. Daarom houdt de hypothalamus zich in principe koest als je aan het bewegen bent. En dan heb je dus echt een win-winsituatie. Én je verbrandt calorieën én je hebt geen hongergevoel.
Zet ‘m op en bedenk maar: die hypothalamus bedoelt het ook niet zo kwaad. Hij leeft gewoon in het verkeerde tijdperk.
Felix Kreier en Maarten Biezeveld – De hamster in je brein, methode voor duurzaam gewichtsverlies, Bertram en De Leeuw Uitgevers, €22,50
Beeld: Lidian van Megen