Mooi oud

 

Niet de kleur van je haar bepaalt je uitstraling, maar je gedrag en kleding.

 

 

Vroeger was je afgeschreven na de menopauze, als vrouw. Niemand lette meer op je, je werd onzichtbaar. Dat schreef de beroemde feministe Germaine Greer een kwart eeuw geleden nog uitgebreid in haar boek over de overgang: je bent compleet onzichtbaar op straat, zei ze, zodra je als vrouw grijs wordt en je haar niet verft. Ze vond dat het wel voordelen bood, zoals niet meer lastig gevallen worden, maar het was toch ook onrechtvaardig, want bij mannen lag het heel anders.

 

Ik heb Germaine Greer in die tijd eens geïnterviewd en ze vertelde dat ze alleen nog maar grijze kleren droeg. Ook bij ons gesprek was ze helemaal in het grijs. Ik vond het elegant bij haar grijze haar, maar het maakte haar wel… ja, grijs. Ik heb haar trouwens nog een tijdje nagedaan, maar toen ik op een dag zag dat ik ZES grijze vesten in mijn kast had, rinkelde er een alarmbelletje.

 

(Hoe gaat het toch met Germaine Greer? Even googlen: aha, ze is nog steeds controversieel. De laatste rel waarin ze een rol speelde, ging over transseksuelen. Ze vond dat je niet kunt ‘weten’ dat je in het verkeerde lichaam geboren bent. Mannen die eerst veertig jaar man zijn geweest, die hebben volgens haar toch maar mooi geprofiteerd van alle voordelen van het man-zijn, en die zullen nooit echte vrouwen worden. Het leverde haar veel kritiek op in de transgendergemeenschap. Ze zag er nog steeds erg grijs uit, in de televisieshows die ik even snel bekeek. Maar als je zulke dingen zegt, heb je ook geen kleurige kleren nodig.)

 

 

Zo begon Ilona op haar 90e met cabaretoptredens

 

Het blijkt niet waar te zijn dat je altijd en automatisch onzichtbaar wordt als je je grijze haar niet wegverft – het hangt er vooral vanaf hoe je je kleedt en hoe je je gedraagt. Kijk maar naar de beroemde website www.advanced.style van Ari Seth Cohen. Al sinds 2008 fotografeert hij prachtige oude vrouwen – ze moeten ouder zijn dan zestig – die zich excentriek, kleurrijk, eigenzinnig kleden. Sommigen zijn grijs, anderen niet. Er is een documentaire gemaakt die ook ‘Advanced Style’ heet. De oudste gefilmde dame was 93, Ilona. Ze vertelde dat ze lange aanplakwimpers maakt van haar eigen haar. En op haar 90e is begonnen met cabaretoptredens.

 

In Nederland hebben we www.misjab.nl: fotografe Misja Beijers maakt foto’s van prachtige oudere vrouwen en mooie oudere mannen en geeft tips voor stijlvolle kleren. Ze citeert Eleanor Roosevelt op haar site: Beautiful young people are accidents of nature but beautiful older people are works of art. Als je jong bent en mooi, is dat toeval. Als je oud bent en mooi, is het je eigen kunstwerk. Het doet denken aan een uitspraak van Roals Dahl: ‘Na de vijftig is elke vent verantwoordelijk voor zijn eigen gezicht.’

 

Het is vast helemaal waar. Maar ik moet wel oppassen dat het geen must wordt: ‘Ik moet mooi oud worden.’ Als ik zin heb, mag ik toch grijze kleren aantrekken en onzichtbaar worden? Ik werp eens een blik in mijn klerenkast. Groen overheerst, vooral blauwgroen, smaragd en turquoise. Er hangt ook nog één grijs vest. Dat houden we erin.

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl

 

witte-balk-met-bol-lisette