Mijn hond is ziek: ik kan niet komen werken

 

Het is best lastig als je trouwe viervoeter letterlijk hondsberoerd in zijn mandje ligt. Ga je dan naar kantoor, of blijf je thuis, bij je zieke beestje?

 

Hetzelfde geldt voor een zieke kat, natuurlijk, of een wankel konijn, een misselijk hamster of grieperige kip. Mag je zomaar zeggen: “Ik kom vandaag niet werken?” Eigenlijk niet. Officieel mag je je niet ziek melden of je zonder reden afmelden op je werk als je huisdier ziek is. Maar we snappen het wel, want toch is het voor veel baasjes een reden om thuis te blijven. Je moet nu eenmaal naar de dierenarts, je moet het braaksel van je hond opruimen en je moet erbij blijven, om te kijken of het niet helemaal misgaat. Hoe werkt dat dan, het afmelden op het werk? Mag je je zelf ziek melden, op zo’n dag?

 

Nee. Je mag je ziek melden op je werk als je zelf werkelijk te ziek bent om te werken. En hoe rot je je ook voelt als je hond niet uit zijn mandje kan komen, de kans is klein dat je aan alle criteria van een bedrijfsarts voldoet. Je bent meestal niet arbeidsongeschikt als je huisdier ziek is, hoewel je mentaal gezien een wrak kan zijn. Fysiek gezien moet je niet lekker zijn, als je een dag ziek melden wil verantwoorden. 

 

 

Je ziek melden op je werk kan dus eigenlijk niet en mag ook niet volgens de regels. Maar natuurlijk begrijpen veel werkgevers wel dat je je erg naar voelt als je maatje heel erg zwakjes is of misschien wel een spuitje moet krijgen. Ook na het overlijden van een huisdier staat je hoofd niet bepaald naar werken. Daarom is in overleg een hoop mogelijk, natuurlijk. De beste oplossing is dus samen een oplossing bedenken. Je kunt daarom met je baas afspreken dat je die ene dag thuis werkt of een vakantiedag opneemt. Er is altijd wel iets mogelijk – we zijn allemaal mensen, immers. Dus een beetje begrip toont iedere werkgever wel. 

 

Arme Fikkie en Poekie. Het komt vaak voor: mensen geven aan weleens thuis te willen blijven vanwege hun kwakkelende huisdieren. Het beste wat je kunt doen dus is eerlijk zeggen wat er aan de hand is en je niet zomaar afmelden wegens ziekte op het werk. Want dan kun je dus weer wel in de problemen komen. Iets met eerlijkheid en het langst duren… 

 

Door Redactie Franska.nl

 

Beeld: Stylewhack