170 miljoen camera’s

 

Het is alsof er in China een episode van Black Mirror gefilmd wordt.

 

Stel je voor:

  • Als je een keer door rood licht loopt, wordt er van jou een foto genomen en op een display gezet in bushokjes door de gehele stad waarin je woont.
  • Metropoortjes gaan alleen voor je open als ze je naam en gezicht herkennen uit een groot datasysteem.
  • Je naam en adres worden groot weergegeven op treinstation Hoog Catharijne in Utrecht als je je studie-, auto- of huurschuld nog niet hebt afbetaald.
  • Als iemand je belt, krijgt hij of zij een automatisch bandje te horen met hoe hoog je schulden zijn voordat er wordt doorgeschakeld naar je telefoon.

 

Klinkt bizar en best wel eng, hè? Alsof je in een episode van Black Mirror zit. Maar in China is dit de realiteit. Big data heet het. En het ontwikkelt zich ontzettend snel in China. Alles wat daar tot nu toe mogelijk is aan kunstmatige intelligentie wordt in de praktijk gebracht. Allemaal omdat de Chinese overheid de samenleving harmonieus wil houden. 

 

 

Daarom hangen er door heel China al meer dan 170 miljoen camera’s waar in de komende drie jaar nog wel 400 miljoen bijkomen. Deze camera’s kunnen de mensen met gezichtherkenningssoftware volgen. 

 

Hoe Chinezen hierop reageren? Laconiek. Tekstschrijver Doris (30 jaar) laat weten: ‘Het is goed voor de samenleving. Als mensen weten dat ze in de gaten worden gehouden, gedragen ze zich beter.’ 

 

Ik weet het niet hoor, maar ik vind het wel een beetje te ver gaan. Mijn studieschulden houd ik wel lekker voor mezelf. En ik loop zo vaak door rood dat alle bushokjes in Amsterdam vol zouden staan met mijn gezicht. Dus laten we dat even lekker niet doen. Maar hé, als het in China werkt en niemand zit ermee, gewoon lekker doen. Ik blijf wel gewoon in Nederland. Wat jij? 

 

 

 

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Beeld: NRC