Adje’s pareltjes in Umbrië

 

Bezoek een Sagra

 

Van april tot november worden er Sagra’s gehouden in Umbrië. Sagra’s zijn erg populaire lokale feesten, soms met een religieus karakter, maar het belangrijkste aspect van deze sagra’s is het samen koken en samen eten. Ieder dorp heeft zijn eigen thema zoals o.a. saffraan-gnocchi, asparagus di bosco, castagne e agnello en ga zo maar door. Er wordt gekookt door de mamma’s en de nonna’s, de kinderen vanaf een jaar of zeven serveren en – het kan bijna niet anders – de pappa’s staan achter de barbecue. Allemaal vrijwilligers uit het dorp, en dit gemiddeld tien dagen lang voor zo’n 500 man per avond.

 

 

Het is een fantastische gelegenheid om de lokale keuken te proeven en meestal is het eten van zeer goede kwaliteit. Je dompelt je echt even onder in het Italiaanse leven. Vaak zie ik toeristen ietwat verloren rondkijken, niet wetend wat de bedoeling is. Je ziet ze denken: kan ik zomaar gaan zitten? Is dit een privéfeest?

 

Het principe is altijd hetzelfde. Ergens staat een tafel, of bij grotere sagra’s ook een tent of kiosk waar je het eten bestelt en gelijk moet afrekenen. Meestal liggen er bij de kassa voorgedrukte papiertjes waarop je kunt invullen wat je wilt eten.

Als je betaald hebt, schuif je aan bij een van de vele lange tafels. Schroom vooral niet! De Italianen vinden het juist heel leuk dat je erbij komt zitten, hierna komt een van de kinderen langs om je bonnetje op te halen.

 

Dus nogmaals: schroom niet en neem deel aan zo’n sagra, het is een typisch Italiaanse happening die zeker een leuke herinnering aan de vakantie toevoegt.

 

De sagra’s worden vaak niet uitgebreid gepubliceerd. Hou de reclameborden in de omgeving in de gaten of kijk op deze site voor info over alle sagra’s in Umbrie.
 

 

Door: Adje

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

witte-balk-met-bol-adje