Venkel oogsten (kopen mag ook)

 

Oogsten kan op veel manieren en momenten, Adje doet het verschillende keren per jaar.

 

Neem nu de venkel, daar oogst ik drie keer per jaar van. In het voorjaar de ‘baard’ (dit is het knalgroene loof dat als eerste opkomt in het voorjaar), daar maak ik venkellikeur van. Je plukt de baard van de venkel, zet deze op een liter alcohol van 96% en binnen een poep en een scheet is de alcohol gifgroen gekleurd. Nog wel een week of twee wachten voordat de smaak goed in de alcohol is getrokken. Dan verwarm je anderhalve liter water met een pond suiker. Ondertussen zeef je de baard uit de alcohol. Als het suikerwater is afgekoeld, schenk je er de alcohol bij en heb je een heerlijke pastis-achtige likeur.
In de zomer oogst ik de knol, onder meer voor venkelsoep en salades. En in het najaar pluk ik de schermen met de zaadjes, die moet je nog wel een weekje laten drogen anders gaan ze schimmelen. Ik heb dan genoeg venkelzaad op voorraad o.a. voor de inmaak, zoals melanzane sott’olio (aubergine op olie) en olive schiacciate (geplette olijven op olie en azijn). En verder voor soepen, sauzen, stoofpotten en niet te vergeten in Indonesische en andere oosterse gerechten.

 

Melanzanne sott’olio

  • 500 g aubergine
  • 3 dl wittewijnazijn
  • 3 dl water
  • 5 dl olijfolie
  • 3 tenen knoflook
  • 3 rode pepertjes
  • handjevol venkelzaad
  • zout
  • 3 steriele jampotten

Schil de aubergines en snijd ze in dunne plakken van ongeveer 3 millimeter. Bestrooi de plakken licht met zout en zet ze 4 uur weg zodat ze het bittere vocht verliezen. Breng de azijn en het water aan de kook en laat de aubergines hierin 3 minuten meekoken. Giet de aubergines in een zeef en laat ze goed uitlekken. Meng de olijfolie met de drie uitgeperste knoflooktenen, de fijngesneden rode pepertjes en de venkelzaadjes. Vul de potten met de aubergines en giet hier de olijfolie op. De olijfolie moet altijd even goed zakken. Na twee dagen vul je de potjes af, de aubergines moeten goed onder de olie staan.

 

 Heerlijk als antipasto!

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

 

Fotografie: Getty images, Paola Yeah