Van de buurman krijgt Adje een plastic tasje met inhoud. Ze maakt het open en kan van verbazing niets meer zeggen.

 

Zit net aan de koffie te genieten van de stilte. Het kan hier namelijk nog écht stil zijn, op de kerkklok, een knor van een wildzwijn of het gefluit van de vogels na. Mijn teckels slaan aan, ik hoor geknerp van het grind, dus er komt een auto aan op het pad. Snel trek ik nog even een jurkje aan. Mijn buurman stapt uit zijn auto en komt met een brede glimlach naar me toe. ‘Hier’, zegt hij ‘wat afval’ en stopt me een plastic tasje in de hand. Ik maak het open en kan van verbazing niets meer zeggen. Zijn afval is voor mij goud! Zeker een ons of drie truffels, wel kleintjes maar ze ruiken goddelijk. Daar weet ik wel raad mee…

 

Pasteitjes met champignon-porcini-truffelcrème

 

Dit heb je nodig

  • 250 g champignons
  • 1 middelgrote ui
  • 150 ml slagroom
  • 1 truffel
  • klein handje gedroogde porcini
  • olijfolie
  • peper
  • ½ bouillonblokje (paddenstoel)
  • pasteibakjes 

 

Zo maak je het

Doe de porcini in een bakje met een beetje warm water om ze te wellen.

Snipper de ui erg fijn en fruit hem aan in wat olijfolie.

Snijd de champignons in vieren en bak ze met het uienmengsel gaar. 

Voeg de gewelde porcini toe en zorg dat het meeste vocht verdampt.

Neem de pan van het vuur en blender het geheel in kleine stukjes.

Let op: je moet wel zorgen dat de paddenstoelen structuur behouden.

Doe deze daarna terug in de pan, voeg de slagroom toe en het bouillonblokje. Kook in tot sausdikte, draai er wat peper over en neem de pan van het vuur. 

Nu rasp je de helft van de truffel en voeg dit toe aan de saus. 

Schep de saus in de pasteibakjes en schaaf daar de rest van de truffel overheen

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.