‘Gelukkig woon ik te ver van het epicentrum voor grote schade’

 

Adje Middelbeek doet wekelijks verslag vanuit het sprookjesachtige Umbrië. Zondag werd ze opgeschrikt door de zware aardbeving die Centraal-Italië heeft getroffen.  

 

Zondagochtend, 7.00 uur. Ik was vroeg op. Meestal is dat zo rond half acht, maar met het terugzetten van de klok was het wat eerder. Ik liet de honden uit en genoot van de stilte en de vogelgeluiden zo vroeg in de ochtend. Daarna liet ik het bad vollopen en zette ik koffie. Ineens hoorde ik geklop, net als toen, op de dag van de allereerste aardbeving in augustus dit jaar. Toen dacht ik dat het de eksters waren, en dat dacht ik nu weer. Er zitten er hier namelijk twee die zo rond een uur of zeven ‘s ochtends weleens aan een van de ramen beneden kloppen. Niet veel later voelde ik een sterke trilling door mijn huis gaan en toen wist ik het zeker: dit is weer een aardbeving! 
Gelukkig bleef het destijds bij mij bij een lichte trilling, nu trilde mijn hele huis. Ik woon hemelsbreed te ver van het epicentrum voor grote schade.

 

 

 

 

Later las ik op internet dat de steden Norcia, Castelsantangelo, Preci, Ussita en Arquata zwaar getroffen zijn. Ook Amatrice, waar de schade tijdens de dodelijke aardbeving twee maanden geleden het grootst was, is weer getroffen. In het centrum van de plaats Norcia stortte de historische Basiliek van St. Benedict in, de kerk van Amatrice die net weer goed gestut was is nu echt helemaal verwoest. Alle monniken, die al meehielpen met de wederopbouw van de regio, zijn in veiligheid. Dodelijke slachtoffers zijn er niet gemeld; vooral omdat veel mensen vanwege de eerdere bevingen nog geëvacueerd waren. Degenen die wel in het gebied waren achtergebleven bivakkeerden sinds woensdag in hun auto. Vanavond wordt er in de kerk in mijn dorp een korte dienst gehouden. Het is fijn om samen met je dorpsgenoten een moment stil te staan bij de getroffenen van deze natuurramp.

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.