Buon Natale a tutti voi!

Adje: De kerstperiode heeft hier in Umbrië iets magisch, overal wordt groots uitgepakt.

 

 

De kerstperiode in Umbrie heeft iets magisch.

Volgens het weerbericht sneeuwt het hier in Umbrië net voor kerstmis, maar ook zonder sneeuw heeft deze periode iets magisch. Er wordt overal groots uitgepakt, vooral op het gebied van eten. Bakkerswinkels puilen uit van allerlei verschillende soorten panettone (heel luchtige kerstcake met vruchten) en bij mij in de supermarkt ligt op dit moment een mortadella (soort boterhamworst) met een doorsnede van 50 centimeter en een lengte van 5 meter. Verder vind je talloze kerststallen, kerstmarkten én de grootste kerstboom ter wereld ligt aan de voet van de berg Ingino in Gubbio. Deze kerstboom is 750 meter hoog en 450 meter breed en is opgebouwd uit ruim 700 gekleurde lampen. Ook dit jaar hebben vele vrijwilligers zich gewaagd aan de immense klus om de 8 kilometer kabels waar de lichten aan hangen op hun plek te krijgen.

Presepe Vivante, ofwel een Levende Kerststal

Wisten jullie trouwens dat de oorsprong van de kerststal in Umbrië ligt? Niemand minder dan Franciscus van Assisi bouwde in 1223 de allereerste levende stal in het dorp Greccio. Ook nu vind je in heel Umbrië talloze levende kerststallen. In Monteleone d’Orvieto, een prachtig middeleeuws dorp hier vlakbij, is er ieder jaar op 24 en 26 december en op 6 januari een Presepe Vivente. Het dorp is omgetoverd tot een dorp rond de geboorte van Jezus. Je stapt echt terug in de tijd, zo’n 80 dorpsbewoners spelen het kerstverhaal na. Er lopen herders, melaatsen, vissers, houthakkers, er wordt een boef opgepakt en alle oude ambachten worden uitgeoefend. Een bakker bakt heerlijke superdunne broden, je krijgt een klein glaasje warme wijn aangeboden en iets verderop worden visjes gebakken. En uiteindelijk kun je het kindeke Jezus (hier staat het gezin met de laatstgeborene uit de omgeving garant voor) bewonderen in een kerstgrot.

 

Culinair feestje

En bij de kerst hoort natuurlijk eten, heel veel lekker eten en drinken. En laat dat nu net de tweede natuur van de Umbriërs zijn. Ze beginnen de kerstlunch met crostini di fegatini (crostini met leverpaté), hier op volgt cappelletti (handgemaakte gevulde pasta) in bouillon en de rest van de bouillon wordt gegeten met torta al testo, een typisch Umbrisch brood. Daarnaast wordt er grigliata di maiale e di agnello geserveerd, een mixed grill van varkensvlees en lam, een gerecht waar ieders hart hier sneller van gaat kloppen. Natuurlijk wordt de kerstmaaltijd afgesloten met verschillende dolce (zoetigheden). Elke regio heeft zijn eigen specialiteit. Zoals het zoete amandeltoetje torciglione bij het Meer vanTrasimeno en in Terni het typische panpepato, gemaakt van gedroogd fruit, kaneel, nootmuskaat en chocolade. En natuurlijk wordt er bij het eten een mooi glas wijn uit de regio gedronken. Genieten dus!

Buon Natale a tutti voi da un meraviglioso Umbria!

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.