En waar hebben die Italianen het dan over?

 

Adje: Het favoriete gespreksonderwerp van Italianen nodigt ze uit tot uren babbelen, waar ze ook zijn en op welk tijdstip dan ook…

 

Ze zijn er heel goed in die Italianen en ze doen het vaak en overal. In de rij op het postkantoor, in de supermarkt door een vraag te stellen aan de visverkoopster over een bepaalde vis en daar heeft dan iedereen een antwoord op. Midden op de drukste rotonde van de stad of als je elkaar tegenkomt in de bar bij het drinken van een espresso.

Waar ze goed in zijn? In het maken van een babbeltje, ofwel zoals de Italianen het noemen: een chiacchierare. Waarover dat gaat? Over eten natuurlijk. Hoelang het duurt?  Dat varieert tussen een half uur en een uurtje of twee.

Laatst zat ik op een terras in Città della Pieve, fototoestel in de aanslag want je weet maar nooit. Toen kwam een meneer aangelopen en hij trof een kennis. Drie kwartier later vertrok hij weer. De pasta of lasagne die hij net daarvoor had gekocht was in ieder geval koud toen hij thuis kwam. Hoop voor hem dat er niemand zat te wachten.

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Sfeerbeeld homepage: GettyImages

witte-balk-met-bol-adje