Mogen we je hersens even lenen?

 

 

Het is Wereld Alzheimer Dag. En wetenschappers hebben daarom een héél belangrijke vraag voor ons allemaal: ‘Mogen we je hersens alsjeblieft even lenen?’ Lees hier hoe je daarmee enorm kunt helpen in de strijd tegen dementie.

 

Vandaag introduceren Wereld Alzheimer Dag en Alzheimer Nederland, de Hersenstichting en VUmc een belangrijk nieuw platform: hersenonderzoek.nl. Het wordt om 14.00 uur officieel geopend op de 50PlusBeurs door professor in de neuropsychologie Erik Scherder, die onder andere in ‘De Wereld Draait Door’ zo boeiend kan vertellen over ons brein. Ben je toevallig op de beurs? Ga dan zeker even kijken, want het is een super interessant én hoognodig initiatief. Ben je er niet? Geeft niks, lees gewoon even verder.

 

Want wat is het geval? In de strijd tegen dementie zijn hersens nodig, gezonde hersens. Voor wetenschappelijk onderzoek. Dat klinkt veel enger dan het is. Je schedel wordt uiteraard niet gelicht en ook hoef je niet in een MRI-scanner, allemaal niet nodig, het invullen van een vragenlijst op de computer volstaat.

 

Even wat feiten en cijfers om te benadrukken hoe verschrikkelijk belangrijk dit hersenonderzoek is: dementie is dé ziekte van de 21ste eeuw en vormt een groot gezondheidsprobleem. Eén op de vijf Nederlanders zal te maken krijgen met een vorm van dementie. Nederland telt op dit moment 260.000 patiënten. Mede door de vergrijzing zal dit aantal de komende decennia verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Toch blijft de behandeling van dementie verre van optimaal en is er nog geen geneesmiddel. Onderzoek naar nieuwe behandelingen is de sleutel voor een oplossing. Voor dat wetenschappelijk onderzoek zijn – naast geld – veel deelnemers nodig. En daar ligt nu precies de uitdaging. Wereldwijd is er een groot tekort aan gezonde deelnemers en deelnemers in een vroeg stadium van dementie. Hersenonderzoek.nl heeft als doel deelnemers voor hersenonderzoek te werven en ze te koppelen aan de juiste onderzoeken op één platform, om zo de zoektocht naar een geneesmiddel te versnellen.

 

Nou, hebben we meer aanmoediging nodig? Nee toch? Op hersenonderzoek.nl kun je je aanmelden voor dit onderzoek. Daarnaast kun je er je brein laten testen en hersengezondheidstips krijgen.

 

Door Caroline Griep