Achter een boom

 

Benen op elkaar? Ophouden maar

 

Zat ik dan, midden in de stad, tussen twee geparkeerde auto’s, op m’n hurken, met m’n rok omhoog (ja, die achterkant strak houden, en hoog), onderbroek ver genoeg naar beneden – nee, nog iets verder – schichtig om me heen kijkend of iemand me kon zien… O, blijkt die straat toch aflopend, en zie ik daar een geel stroompje richting schoen stromen? Eén voet voorzichtig verplaatsen. Hoo! M’n evenwicht! Autoalarm!

 

Tja, dat voelde ik natuurlijk aankomen. Dat ene glaasje was eigenlijk al te veel voor m’n goed getrainde blaas, maar hé, wat was het gezellig. Dus nog maar een glaasje. En halverwege de terugweg kon ik het echt-echt-echt niet meer ophouden.

 
Kijk, mannen gaan dan gewoon even achter een boom staan, en in Amsterdam doen ze dat ook tegen gevels en in de gracht.

 

foto: Gemeente Amsterdam/Urban Senses

Maar de gemeente Amsterdam wilde dat wildplassen tegengaan. Dit weekend is daarom een nieuw urinoir geïnstalleerd: de Greenpee. Overdag een plantenbak, ’s avonds een urinoir. Mooi idee, hartstikke groen ook, want het vocht wordt na compostering meststof. Scheelt die mannen bovendien een boete van 140 euro, en de binnenstadbewoners veel ergernis en stank.

 

Maar ik mis iets. Jij ook?

WAAR BLIJVEN DIT SOORT INITIATIEVEN VOOR VROUWEN?

 

Ik bedoel, ik ga echt niet boven een plantenbak hangen – ook al is die nog zo mooi ontworpen, en ook al zit er géén cactus in – terwijl iedereen er met z’n mobiele telefoon inclusief 12-megapixellens-camera voorbijloopt. En omdat een stad dus minder last van plassende vrouwen heeft, is er voor ons weinig initiatief op wc-gebied. Dat geldt trouwens niet alleen voor uitgaansplasjes, maar zeker ook voor overdagmoetjes. En dat geldt niet alleen voor Amsterdam, maar ook voor …

Psies.

 

Vorig jaar september nog werden er wat ludieke acties over dit onderwerp georganiseerd, maar sindsdien heb ik nog weinig extra plasplaatsen voor vrouwen ontdekt.

 

Ach, nu steeds meer vrouwen burgemeester van Amsterdam worden, hoop ik dat ook zij daarin verandering gaan brengen. Ik vestig daar grote hoop op.

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.