9x smoesjes zodat oud en nieuw niet bij jou gevierd wordt

 

Ik heb zelf nog nooit een oud-en-nieuwfeest georganiseerd. En ik ben trouwens ook niet van plan om dit ooit te gaan doen. Ik vertel je even snel het verhaal van een vriendin van mij die het wel een keer deed, waardoor ik voor altijd ben afgeschrikt.

 

Vriendin M. had iets van vijftien vriendinnen uitgenodigd. Probleem hiermee was dat ze niet helemaal rekening had gehouden met het feit dat al die vriendinnen allemaal ook een vriend hadden. En een voor een kwamen ze allemaal met de vraag of Jan, Boris, Piet en alleman ook even langs kon komen. Want tja, ze willen natuurlijk allemaal wel hun significant other een knuffel geven als de klok twaalf uur slaat. De helft kwam dus wel langs maar ging voor middernacht weer weg naar Jan, Boris en Piet en co, en de andere helft bleef wel tot twaalf uur maar alleen als Jan, Boris, Piet en de rest ook mochten komen. Snap je het nog? Uiteindelijk stond haar kleine studio in hartje Amsterdam vol met veel meer mensen dan ze had uitgenodigd. Hutje mutje zat iedereen op elkaars lip. Om claustrofobisch van te worden. En toen de klok eindelijk twaalf uur sloeg en ze iedereen gelukkig nieuwjaar wilde wensen, stond ze alleen, terwijl al die vriendinnen aan het knuffelen waren met Jan, Boris, Piet en friends. Dat was dus niet zo gezellig als ze had gehoopt.

 

De rest van de avond liep behoorlijk uit de hand toen J. rode wijn over haar nieuwe bank had gegooid. Vriendin L. had een glitterjurk aan die haar heel goed stond, maar de glitters gingen alle kanten op. Dus M. vond vijf maanden na het feest nóg overal glitters in haar huis. Daar heeft ze meteen een verbod op gedaan. Niemand mag ooit haar apartment nog in met iets van glitter. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe haar appartement er op 1 januari uitzag. 

 

Nou, dat is dus waarom ik nooit een oud-en-nieuwfeest ga organiseren. Jarenlang bedenk ik smoesje na smoesje om deze verplichting niet op me te hoeven nemen. Want weet je wat het nog meer is, ik vind kerst al genoeg georganiseer en gedoe. Het is gewoon fijn als je voor oud en nieuw niet hoeft na te denken. Geen boodschappen doen, geen menu bedenken, niet schoonmaken voordat mensen komen, noch als ze weer weg zijn. Denk jij: geniaal, ik heb ook een aantal van die smoesjes nodig? Ik heb even zitten denken en de beste voor je opgeschreven. 

 

Mijn buren hebben een kersverse baby in de wieg liggen, dus ik mag niet teveel lawaai maken. Daar kan niemand iets tegenin brengen. En niemand wil nieuwe ouders nog meer stress bezorgen. 

  • Mijn koelkast is kapot, dus ik kan de champagne niet koud houden.
  • Mijn hond is ziek (ik heb geen hond, maar als ik er een had is dit wel een perfect excuus).
  • Mijn dak is van riet, dus ik mag geen vuurwerk afsteken. Het kan mijn hele huis afbranden.
  • Ze hebben mijn muren net opnieuw geverfd dus mijn hele huis stinkt naar verf.
  • De pan met oliebollenvet is ontploft dus mijn keuken is buiten gebruik.
  • Mijn kinderen geven een eigen feestje, en geloof me: daar wil je niet bij zijn. (Waarschuwing: alleen te gebruiken als je ook daadwerkelijk pubers hebt, duhh…)
  • Mijn parket is net gelakt…
  • Mijn bank moest vervangen worden nadat ome Kees er rode wijn overheen had gegooid met kerst. Ik heb dus geen plek waar mensen kunnen zitten.

Nou, zo kan ik nog wel even doorgaan. Jij vast ook. Ik wens je alvast een heel fijne jaarwisseling. En ik spreek je weer in de volgende decade. De groeten!

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn