De nieuwe Santa Montefiore is uit!

 

Als er weer een nieuwe Santa Montefiore in de winkel ligt, is de rest van Carolines leven tijdelijk bijzaak.

 

Eigenlijk ben ik altijd wel in een paar boeken tegelijkertijd bezig. Merkwaardige gewoonte misschien, maar wat ik wil lezen hangt sterk af van in wat voor bui ik ben. Ben ik lekker helder, dan wil ik mijn hersens best even laten kraken. Op een klaarlichte zondagmiddag lees ik wèl een thriller, maar dat doe ik dus niet in het kwartiertje voor ik ga slapen. Door mijn hele huis heen word ik achtervolgd door boeken, zelfs in de badkamer heb ik een plankje vol.

 

Er is echter één schrijfster voor wie ik iedere keer weer alles opzij leg. Die maakt dat ik een paar dagen lang iedere vrije minuut niets anders wil dan lezen, lezen en nog eens lezen: in bad, in bed, op de bank, de tv blijft uit en het liefst ook nog tijdens het eten.

 

Wie dat voor elkaar krijgt? Geen idee of ik dit zomaar kan zeggen, of dat ik het risico loop uitgelachen te worden door de ware literatuurliefhebbber. Nou kom, vooruit, het is Santa Montefiore, de Engelse feelgood-bestsellerschrijfster met de mooiste Bouquetreeks-naam die je maar kunt bedenken. En het is niet eens een pseudoniem. Ook op kitscherige titels lijkt ze patent te hebben, maar dat kan me helemaal niks schelen, het is verrukkelijk leesvoer. En dat is wat het is.

 

 

Het derde deel in haar serie over ‘De vrouwen van kasteel Deverill’ is net uit, ‘De laatste roos van de zomer’ is de titel en ik ben er zaterdag in begonnen. Inderdaad, ik heb de rest van het weekend niet heel veel meer ondernomen. Heb het nog niet uit, maar dat maakt voor dit stukje niet uit, want ik beveel het meer dan van harte aan!

 

Even in vogelvlucht: in de serie staan de belevenissen van de belevenissen van de familie Deverill centraal. In 1900 worden op het ruige platteland van Ierland drie meisjes geboren die allemaal op de een of andere manier een band hebben met het kasteel Deverill. Kitty Deverill, de roodharige dochter van de kasteelheer van Deverill, Bridie Doyle, de dochter van de kokkin van het landgoed en Mable Deverill, Kitty’s flamboyante Engelse nichtje. De meisjes groeien samen op en zijn ondanks hun verschillen dikke vriendinnen.

 

Aan hun idyllische jeugd komt een einde als de Ierse onafhankelijkheidsoorlog uitbreekt. Ook hun vriendschap komt onder druk te staan. De wereld zoals ze die kennen stort in en ze vertrekken ieder naar een andere uithoek van de wereld. Wat blijft is het verlangen naar het kasteel Deverill en de geweldige herinneringen eraan.

 

Terwijl ik dit zo opschrijf, merk ik dat ik best jaloers ben ik op degenen die de eerste twee delen nog niet kennen…

 

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

 

Fotografie: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs

De laatste roos van de zomer – Santa Montefiore – De Boekerij – €19,99