9 corona-wist-je-datjes die je vast niet wist

 

(zoals hoe het gaat met het biertje Corona)

 

Na alle extra nieuwsuitzendingen, pushberichten en talkshow-overnames over het coronavirus (heeft iemand het nog over de dieren in Australië? Hoe is het daar dan mee?) denk je dat je alles weet over COVID-19. Toch merk ik in mijn omgeving dat er ook veel mensen in een onzekerheid leven die niet terecht is. Daarom nog even een wist-je-dat-je, hopelijk vooral ook met een geruststellend effect.

 

Wist je dat…

 

… je pas besmettelijk bent zodra je de symptomen van corona hebt? 

 

Het is dus niet zo, zoals bijvoorbeeld wel bij mazelen, dat je al drager en besmettelijk bent voordat de ziekte zich openbaart. Dat is best een geruststellende gedachte; als het er niet is, is er geen gevaar.

 

… je maar twee à drie mensen kunt besmetten?

 

Het is dus niet zo dat je een heel dorp kunt besmetten. Dat is fijn want het aantal patiënten binnen de perken houden is nu de belangrijkste taak.

 

… je het virus overbrengt door druppeltjes die ontstaan tijdens hoesten en niezen? Samen in hetzelfde gebouw zijn geweest, wil niet zeggen dat je meteen besmet bent.

 

… microbioloog en coronadeskundige Ann Vossen gewoon nog handen schudt? En wist je dat zij het een beetje overdreven zegt te vinden dat NIKE haar hoofdkantoor in Hilversum sluit omdat één persoon besmet is? Haar idee: haal die persoon uit het bedrijf in plaats van het bedrijf te sluiten.

 

… je als je je handen echt goed wast je daar 20 seconden mee bezig bent?

 

… het bedrijf dat Corona-bier produceert dit jaar al 260 miljoen verlies heeft geleden? Dit komt door de negatieve associatie met de naam Corona, door het verminderd aantal Chinezen dat nu bier drinkt (China is een grote afnemer van het biertje) en doordat veel ingrediënten van het bier uit China komen die nu niet worden geleverd. Driedubbel pech dus.

 

… er in de jaren 80 een snoepmerk was dat Ayds heette en helemaal uit zwang raakte toen de ziekte AIDS op kwam zetten?

 

… de eerste coronapatiënt in Haarlem dus weer een bekende is van een collega van mij?

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach