75 lentes jong

 

Een ode aan onze jarige prinses Margriet.

 

Margriet Francisca, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld – hoe we haar ook noemen – is vandaag jarig. 

De derde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard: wat zijn we allemaal dol op haar. En wat heeft ze een turbulent en prachtig leven. Ze vierde vorige week nog haar 51e huwelijksdag met haar liefde Pieter van Vollenhoven. En hoewel ze vandaag 75 kaarsjes mag uitblazen, piekert ze er niet over: ze blijft ook na haar 75e gewoon werken. Vandaag gaat ze met familie en vrienden naar een dansvoorstelling, om haar verjaardag te vieren. 

 

Canada

Margriet werd geboren in Ottawa, een plaats in het Canadese Ontario. 

Vanwege de Duitse bezetting was onze koninklijke familie in die tijd uitgeweken naar Canada. Ze is het enige lid van de koninklijke familie dat werd geboren in Noord-Amerika. Toch kreeg ze geen Canadees paspoort, omdat de kamers in het ziekenhuis waar zij lag tijdelijk extraterritoriaal waren verklaard. Daardoor hoorde dit deel van het ziekenhuis even niet tot Canadees grondgebied. Haar naam heeft ook een bijzondere betekenis, die bij die tijd mooi past. Margriet, de bloem, werd toen veel gebruikt  als symbool van verzet tegen nazi-Duitsland. Het was dus in de Tweede Wereldoorlog een bijzonder symbool.

 

Helemaal lief: vanaf 1945 tot aan haar dood heeft moeder Juliana Ottawa elk jaar tulpen gestuurd. En niet een paar ook. Nee, hele vrachten tulpen gingen de oceaan over. Juliana wilde hen blijven bedanken voor de veiligheid die ze haar en haar gezin hebben gegeven in die roerige tijd. Dat gebaar is in die plaats helemaal uitgegroeid tot een soort ‘tulpenfestival’. Ze zijn er erg blij mee, dus, met die Hollandse bloemenzee. En toch bijzonder: een beetje Nederlandse glorie daar in dat verre land.

 

Trouwen

En dan even naar 10 januari 1967; de dag dat ze trouwde met haar Pieter. Margriet was de eerste Oranje die het huwelijksbootje in stapte met een Nederlandse burger. Dat was, zeker voor die tijd, best bijzonder. En er kwam dan ook veel tegengeluid, toen. Veel mensen waren het niet met het huwelijk eens, maar Margriet zette door. En wat ook mooi was: haar moeder Juliana stond altijd achter haar. Zij steunde het huwelijk en daarom kon het doorgaan. Pieter is nog altijd haar grote liefde, zo blijkt. Ze hebben samen 4 zonen gekregen: Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris. 

Zussen
Margriet en Beatrix hebben altijd een goede zussenband gehad. Toen Beatrix in 1980 koningin van ons land werd, gaf zij aan in haar keuzes ondersteund te willen worden door Margriet en haar zwager Pieter. Dat zegt al een heleboel. Margiet was vanaf toen onze ‘reserve-koningin’. En nu koning Willem-Alexander de leiding heeft, is er nog altijd niets veranderd aan haar taken. Iedereen is dol op haar en op wat ze doet. Ze vervult nog altijd tal van representatieve taken voor het koninklijk huis en woont als royal nog het ene na het andere evenement bij. 

 

Nou, dat is toch fantastisch? Wat een mooi voorbeeld is deze hardwerkende maar liefdevolle vrouw, die altijd voor zichzelf heeft gekozen en zich altijd voor anderen heeft ingezet. Een hele fijne verjaardag gewenst, Prinses Margriet.

 

FEITJES OVER MARGRIET
De prinses is nu achtste in de lijn van troonopvolging
Door haar afstamming van Sophia, de keurvorstin van Hannover, is Margriet ook Brits staatsburger. Ze heeft hier nooit gebruik van gemaakt.
Haar kinderen kregen de titel: ‘Prins van Oranje-Nassau’
Margriet studeerde Frans en (kunst)geschiedenis in Frankrijk, en daarna volgende ze juridische lessen in Leiden.
Ze heeft naast Beatrix, Irene en Christina ook nog twee halfzussen: Alicia en Alexia.

 

PS. Vanavond om 21.25 op NPO1 een speciale Prinses-Margriet-uitzending van Ivo Niehe 

 

 

Door redactie Franska.nl

Beeld: Koningsfan & ANP