Hoe overleef je Funda?

 

Monique: Hoe ik het ook aanpak, Funda blijkt behoorlijk verslavend. Met deze 7 tips kom je ook nog aan iets anders toe.

 

Monique is verslaafd aan Funda, maar zo houdt ze het binnen de perken.

 

  • Maak een eigen profiel aan op Funda; zo hou je overzicht. Je kunt je voorkeuren beheren, je favoriete huizen bewaren en ook weer gemakkelijk verwijderen.
  • Beperk je tot een klein aantal zoekcriteria, dan word je nog eens verrast en krijg je ook weer niet elk huis te zien. Dit is wat ik doe: plaats of buurt – prijsklasse – minimaal aantal m2 – aanbod sinds 1 dag (nadat ik eerst op een dag werkelijk álles heb bekeken). Zo begint je dag met het openen van de Funda app, zodat je elke dag het nieuwste aanbod te zien krijgt.
  • Worstel je door al die wollige teksten heen, maar beter nog: negeer ze. ‘De entree welke uitkomt op de meterkast die gelegen is naast het separaat toilet’, Funda staat er vol mee. Nutteloze informatie. Bekijk gewoon alle foto’s en de plattegrond, daar word je veel wijzer van.
  • Fijn, zo’n plattegrond maar de meeste kun je niet vergroten op je scherm; de afmetingen worden onleesbaar. Je kunt vaak beter de brochure downloaden.
  • Pas op voor al te opgeruimde en overgestileerde huizen. Vaak wordt er een stilist ingehuurd om een leegstaand- of nieuwbouwhuis in te richten. Mooi hoor, maar waar laten de bewoners al hun spullen? Geen kast te bekennen. Klopt, want er woont helemaal niemand. En altijd weer dezelfde bank, hetzelfde vloerkleed, dezelfde vaas.

 

‘Smaakvol ingericht’. Klinkt mooi maar wie bepaalt dat?

‘Altijd weer dezelfde bank, hetzelfde vloerkleed, dezelfde vaas of lamp.’

 

  • Word kampioen makelaarsjargon ontrafelen. ‘Speelse indeling’ duidt meestal op een onlogische en onhandige indeling. ‘Dicht bij uitvalswegen’: de snelweg is wel erg dichtbij. ‘Van alle gemakken voorzien’: kan niet, te mooi om waar te zijn. ‘Royale leefkeuken’: heel fijn natuurlijk maar het betekent dat de andere kamers vaak te klein zijn. ‘Smaakvol ingericht’: klinkt mooi maar wie bepaalt dat? Het is lang niet altijd je eigen smaak, integendeel. ‘Sfeervol huis’: is lekker knus, maar vooral heel klein.
  • Wil je een huis bekijken? Verken dan eerst de buurt. Ik heb al heel wat cafés en restaurants uitgeprobeerd op deze manier. En nieuwe winkels ontdekt. Ik zoek namelijk een huis in een ‘levendige buurt’ (dat is makelaarsjargon voor ‘druk’ vrees ik). Tot slot: schroom niet om een praatje te maken met de buren, de allerbeste bron.

 

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.

Beeld: Funda.. Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.