Wil je 100 worden?

 

Als je een beetje gezond oud wilt worden, zijn dit de vier dingen waar je op moet letten. Echt!

 

Even wat opgewekt nieuws op deze eerste herfstmaandagochtend. Mocht je het namelijk nog niet door hebben: het gaat steeds beter met ons. Dat wil zeggen, met het voortschrijdende gezond-verstand-inzicht over goed leven. En dan heb ik het niet over hysterische hypes, fitgirls of foodgoeroe’s, nee, ik doel op alle kennis verkregen uit gedegen wetenschappelijk onderzoek. Klinkt misschien saai, lees toch even door, want de resultaten kunnen onze levens waarschijnlijk voor altijd naar een next level tillen. Misschien dat wij als generatie onze honderdste verjaardag nog niet fluitend zullen vieren, maar onze nakomelingen gaan wellicht wèl in polonaise hun volgende eeuw in.

 

De goede berichten zijn overal. Nooit eerder was er bijvoorbeeld op deze manier aandacht voor de invloed van slecht slapen op depressies. Stel je eens wat voor impact dat zou kunnen hebben ons welzijn (25 procent van de mensen schijnt een slaapstoornis te hebben) én op de gezondheidzorg. Dat kan niet anders dan positief zijn.

 

Van stress word je dik

 

En zo is er meer. In ‘Trouw’ las ik gisteren een stuk over de invloed van stress op je gewicht. Kort samengevat: stress manifesteert zich in de bloedbaan door het hormoon cortisol. Met een beetje dagelijkse stress is niets mis, daardoor ben je extra alert. Maar langdurige stress en dus een verhoogd cortisolgehalte is ronduit slecht voor je gewicht. Cortisol spoort vetcellen rond de buik namelijk aan tot groei, én zet ze aan tot delen. Chronische stress maakt dus op een heel directe manier dik. Nou, tel uit je winst in een tijd dat we gebukt gaan onder stress op ons werk en minder slaap. En hé, daar heb je de factor slaap ook weer, is één plus één hier wellicht twee?

 

Ondertussen luister ik met een half oor naar een radioprogramma op BNR over de risico’s van zitten. ‘Zitten is het nieuwe roken’ is als statement niet 100 procent hard te maken, maar het idee is belangrijk genoeg om serieus na te denken over tijdens een kantoordag afwisselend zitten, lopen en staan. Logisch gevolg, denk ik dan, is minder stress. Het wordt steeds meer een win-winsituatie.

 

En dan nog het thema van het ‘Volkskrant Magazine’ dit weekend: ‘Het drankdilemma – een alarmerend verhaal over onze favoriete verslaving’. En schokkend zijn de glasheldere feiten die hier op een rij gezet worden, zeker voor iedereen die wel van een lekkere borrel (of twee) houdt. Drinken is het nieuwe roken. Zoveel staat vast, want drinken (ook met mate) is ronduit ongezond. Punt.

 

De boel gaat op allerlei gebied op de schop, dat lijkt me duidelijk. Ik hoor vooral werkgevers al zuchten om dat geen stress en minder zitten, maar volgens mij kan álles en vooral iedereen hier van gaan opknappen…

 

Maak er een mooie werkweek van!

 

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Beeld via Crush Cul de Sac. Fotografie portret: Dingena Mol, haar & make-up: Astrid Timmer