7 plekken waar je nu niet in de rij hoeft te staan

 

‘Elk nadeel heb z’n voordeel’, zoals Cruijff ooit zei. Klinkt misschien raar in deze malle coronatijd, maar het is wel een beetje waar…

 

Mocht je een van die waaghalzen zijn die toch met z’n neus over de grens durft, dan zijn er zoveel plekken te verzinnen waar je normaal gesproken diezelfde neus voor ophaalt omdat het er altijd veel te druk is. Want natuurlijk ben je nooit de enige die juist naar dat ene plein in Italië wil of dat bijzondere schilderij wil bekijken.

 

Als ik de uren optel dat ik in de rij heb gestaan tussen honderden toeristen, kan ik zo weer twee weken op vakantie. Maar mocht je nu je biezen willen pakken om af te reizen naar Italië, Spanje, Frankrijk of een andere Europese bestemming, ga gerust want je kunt zo doorlopen!

 

Ik noem er een paar.

 

1. Het Louvre in Parijs
Kijk hoe leeg het daar is. Het was nog nooit zo makkelijk om de Mona Lisa te bekijken. Toen ik er twee jaar geleden was kon ik haar alleen vanuit de verte bewonderen, wat best lastig was want het is maar een klein schilderij. Ik had echt een paar honderd kijkers voor me.

 

 

2. De Eiffeltoren
Hoewel gisteren de Franse nationale feestdag was, kun je voor de Eiffeltoren languit liggen, plaats genoeg. Ook hier laten de toeristen het afweten.

 

View this post on Instagram

#parisfrance #eiffeltower #holiday @danziuu

A post shared by SandraKosminska (@sandrakosminska) on

 

3. Het Sint Pieterplein in Rome
Geen kip te zien. Normaal gesproken staat de rij tot om de hoek en is het aanschuiven om de Sixtijnse Kapel te bereiken. Vorig jaar was het om 9 uur ‘s ochtends al stampvol en kreeg ik vijf minuten de tijd om naar de magische plafondschildering van Michelangelo te kijken. Dat is nu wel anders.

 

 

4. De Ramblas in Barcelona
Ook hier kun je normaal gesproken over de hoofden lopen, tot grote ergernis van de lokale bevolking. Die waren de dronken toeristen en de rolkoffertjes werkelijk spuugzat. Maar: ‘be careful what you wish for’. Het is er nu uitgestorven…

 

 

Houd jij liever vakantie in Nederland? Dan hoef je hier ook niet in de rij te staan.

 

5. Giethoorn
Deze plaats staat op mijn lijstje om deze vakantie te bezoeken. Dit prachtige dorp in de kop van Overijssel liet ik altijd links liggen. Mij te druk met al die touringcars vol mensen die voor een dagje komen varen.

 

 

6. Kinderdijk in de Alblasserwaard
Hoe Hollands wil je het hebben? Molens zo ver je kijken kunt. Ook hier is het uitgestorven. Zo fijn als je mooie plaatjes wil schieten, nietwaar?

 

 

7. Het Anne Frank Huis in Amsterdam
Ook hier is het stil, op deze twee toeristen na. De afgelopen jaren stond de rij voor de kassa tot op de gracht om de hoek. Reden voor mij dat ik er nooit met m’n kinderen ben geweest. Volgende week toch maar eens een middagje plannen, denk ik.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit