5x waarom je deze winter naar Parijs wil

 

Vroeger kwam ik er minstens twee keer per jaar (mijn opa woonde op een prachtig Frans weiland dat twee uur van de stad lag), nu ben ik er al een poosje niet meer geweest.

 

 

 

 

Schandalig eigenlijk, ik weet het. Drie vriendinnen van mijn studie en ik moesten er even tussenuit en Parijs leek ons hiervoor een prachtig excuus. Het is ruim genomen om de hoek, shoppen kun je er als geen ander en nu de maand november van start is gegaan hangt er op iedere vierkante meter kerstverlichting. Precies wat eens mens nodig heeft om die winterdip tegen te gaan. Ben jij ook enorm toe aan een beetje gezelligheid tijdens deze ultragrauwe dagen? Van mij aan jou een handvol redenen waarom je deze winter voor een lang weekend als Parisienne door het leven wilt gaan.

 

1. De kerstmarkten

Vergeet de kerstmarkten van Dusseldorf. Parijs is de plek waar je ze allemaal wil afstruinen. Elf maar liefst. Bij onder andere de Eiffeltoren en de Notre Dame (uitgeroepen tot de meest charmante) heb je er gedurende de maand december één, maar ben je er net als ik deze winter al vroeg bij, dan is Jardin des Tuileries de plek waar je wil staan met een kop glühwein in je hand. Deze kerstmarkt net naast het Louvre is ook gelijk de bekendste en mooiste kerstmarkt van Parijs, dus reken op drukte. Je hebt er een reuzenrad, genoeg kermisattracties, een overschot aan calorieën en voor de liefhebbers: een ijsbaan. He-le-maal leuk.

 

2. Alle hotspots zijn verlicht

Parijs op zich heeft al iets sprookjesachtig, maar met alle 270 monumenten die worden verlicht hangt er al helemaal een magische sfeer. Je kunt ervoor kiezen om ze allemaal lopend af te gaan (dan ben je wel even bezig) óf je boekt een ticket voor de Open-Top Christmas Bus Tour. I know I know, een bustour klinkt wel heul toeristisch, maar voor deze maak ik met liefde een uitzondering. Anderhalf uur lang rijd je langs alle verlichte hotspots met kerstmuziek op de achtergrond en een mok warme chocolademelk in je hand. Wil je toch?

 

3. De musea

Misschien ben ik gewoon het probleem, maar als de zon schijnt zit ik liever met een Aperol op een terras dan dat ik een museum sta. Met sneeuw of regen heb je echter weinig keus. Als je de Galeries Lafayette hebt uitgespeeld, wordt het toch echt tijd om wat culturele kennis op te doen. En in welke stad kun je dat beter dan Parijs? Precies: nergens. Hier alvast een checklist: het Louvre, Musée d’Orsay, Centre Pompidou, Musée Jacquemart-Andre, Le Grand Palais, Le Petit Palais en Musée Rodin. Zo ben je wel even bezig.

 

4. De foto’s

Je bent niet in Parijs geweest zonder minstens duizend extra foto’s in je galerij te hebben staan, toch? Met alle verlichting erbij maak jij je Instafeed jaloersmakend voor al je volgers. De perfecte fotospot vind je hier op Avenue de Camoens, in het 16e arrondissement recht voor la Tour Eiffel. En nog een kleine tip: print al je foto’s en plak ze in een boek. Die fotoboeken van vroeger mogen voor mijn part best terugkomen.

 

 

 

@mia.in.france the best photo spot ! #france #miainfrance #paris ♬ Heaven Can Wait – Dean Martin

 

5. Minder toeristisch

Je zou het niet denken, maar gedurende de koude maanden (vooral de eerste weken van december) is het een stuk minder druk in de straten van Parijs dan normaal. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat er tijdens de zomer drie keer zoveel toeristen zijn als in de winter. Geen wonder waarom mijn trip naar Parijs maar 190 euro kostte voor vier volle dagen inclusief vervoer en een kneuterig appartementje: het is er gewoon een stuk goedkoper in de winter. Dikke sjaal mee en boeken maar.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach