5x waarom ik zo van de Duiste Tankstelle hou

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: 5x waarom ik zo van de Duiste Tankstelle hou.

 

 

Ik kan niet wachten tot we weer op vakantie kunnen! Naar Duitsland, het liefst, want ik ben gek op de natuur én het Duitse eten. Het Duitse vakantiegevoel begint al onderweg, als je kunt stoppen bij zo’n Duits tankstation.

 

Auto volgooien, afrekenen en weer pleite? Niet als je onderweg bij een Duits tankstation stopt, want dat zijn vaak kleine supermarkten waar je echt even wilt neuzen. Helemaal niet erg om even te wachten als je reisgenoot naar de wc wil. Opletten zuinige Hollanders: je krijgt een bonnetje als je naar de wc gaat, waarmee je zomaar vijftig cent korting krijgt op iets in de winkel. Dus eerst plassen, dan shoppen. Denk jij dat je daar alleen ijskrabbers, geurverfrissers en verzamelcd’s gaat vinden? Nee nee, we geven je vijf producten om naar uit te kijken.

 

#1: Drank, beter dan de slijter
Grote verbazing toen ik het voor het eerst zag: bij Duitse tankstations kun je sterke drank kopen. En dan niet één of twee stoffige flesjes achter de kassa op een hoge plank, maar bij de meeste tankstations staat een assortiment cognac, whisky en wodka waar je u tegen zegt. Bier, wijn, griezelige mix-drankjes in een blik: zeg het maar en ze hebben het. Ik hoop dat de meeste automobilisten niet in de auto al de dop van hun aankoop draaien, maar het allemaal netjes bewaren tot thuis of op de vakantiebestemming.

 

#2: Lokale producten
Ook in tankstations in Spanje en Frankrijk gezien: planken en koelkasten met lokale producten, zoals kaasjes uit de buurt, jam, bijzondere broden, bakjes fruit of – natuurlijk – zelfgestookte schnaps. Er is zelfs een tankstation met borduurwerkjes en houtsnijwerk in de aanbieding, maar dat zal wel een niche zijn.

 

#3: ALLES van Haribo
In het buitenland is het altijd fijn om de supermarkt af te struinen en je te verbazen over alles wat ze hebben en wij in Nederland moeten missen. Duitse supermarkten, dus ook die lekkere winkeltjes bij het tankstation, hebben een veel groter assortiment Haribo dan wij gewend zijn! Echt, hier zou op Europees verband eens afspraken over gemaakt moeten worden, want het kan toch niet zo zijn dat wij tevreden moeten zijn met alleen die beertjes en de colaflesjes, terwijl zij kunnen kiezen uit een schap van minimaal een meter met alle varianten, kleuren en smaken die je maar kunt verzinnen. En totdat die internationale onderhandelingen zijn afgerond, sla je je slag bij de Tankstelle.

 

#4: Epische schnitzels
Grote tankstations langs de snelweg hebben vaak een restaurant. Ze lijken op de koffiecorner van V&D in de jaren tachtig, inclusief nep-houten dienbladen en zo’n rek waar je je blad overheen schuift. Zie je daar iemand een hip broodje carpaccio bestellen, of een salade met quinoa, schud dan meewarig je hoofd. Ze weten niet beter. De echte kenners weten dat je al die zogenaamd hippe gerechtjes op de kaart negeert en gewoon een grote schnitzel bestelt, met Pommes. Stukje citroen erbij, smullen maar. Stuk taart als toetje: altijd goed.

 

#5: Pretzels
Misschien niet bij elk tankstation, maar bij mijn vaste stop op weg naar de Eiffel zeker wel: warme pretzels. Nee, ik bedoel niet die treurige mini-snacks in een zakje, maar levensgrote mahoniebruine krakelingen met serieuze zoutkristallen erop. Doe jezelf en je reisgenoot een plezier en sla toe. Onderweg opeten, want die dingen blijven niet zo lang vers – en vooral warm zijn ze ronduit verrukkelijk. Nog een voordeel: je hele vakantie houdt de auto zo’n vaag tankstation-luchtje.

 

En dan moet de vakantie nog beginnen.
Was het maar weer zo ver.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav