Hoe loslaten helpt om een betere balans in je leven te creëren

Als mindfulness-coach hoor ik regelmatig dat we elkaar mooie mindfulness-adviezen geven, zoals ‘Je moet in het nu leven’, ‘het gaat allemaal goedkomen’ en ‘gewoon loslaten, joh!’

 

 

Maar ondanks dat we elkaar graag een hart onder de riem steken met deze tijdloze waarheden, lopen er tegelijkertijd 1,3 miljoen Nederlanders rond met ernstige burn-outklachten. Het is duidelijk dat iets over mindfulness weten van een andere orde is dan mindfulness toepassen. In dit artikel ga ik in op het mindfulness-principe ‘loslaten’ en hoe je dit op een praktische manier kunt inzetten in je eigen leven.

 

Loslaten is een van de mindfulness-principes die je leven een positieve wending geven zodra je ze leert toepassen. Maar hoe kunnen we in ons eigen leven gebruik maken van de unieke kwaliteit van loslaten?

 

Loslaten of vasthouden
Vaak is een principe beter te begrijpen als we nadenken over het tegenovergestelde, in dit geval ‘vasthouden’. Denkend aan vasthouden komen er direct een paar duidelijke beelden naar boven: de wit-uitgeslagen knokkels van een hand die een baseball-bat vasthoudt. Krampachtigheid. Vasthouden of je leven ervan afhangt. Kort en hoog ademen vanwege de inspanning om vast te houden. Dusdanig heftig vastklampen aan een geliefd persoon dat alle lucht uit de relatie gedrukt wordt.

 

Niet alleen voor hippy-dippy types
Ondanks dat we op cognitief niveau begrijpen dat loslaten beter is voor ons emotionele welzijn, is onbewust vasthouden toch nog vaak het motto. Ik was in mijn leven vóór mindfulness kampioen Onbewust Vasthouden en heb daar jarenlang een flinke prijs voor betaald: terugkerende depressie, schildklierziekte en burn-out. Pas toen ik me ging verdiepen in de mindfulness-filosofie, begon het langzaam in mijn verkrampte denken door te dringen dat loslaten niet zomaar een geinig ideetje was voor hippy-dippy types met bloemetjes in het haar, maar dat het een serieuze impact kon hebben op m’n leven.

 

1. Laat je perfectionisme los
Ik was altijd ambitieus geweest en enorm trots op mijn perfectionisme. Maar liefst tien jaar lang runde ik m’n eigen reclamebureau in Amsterdam en had ik aardig wat succes. Ik ontwikkelde reclamecampagnes voor nationale en internationale klanten en als freelance entertainment-journalist reisde ik de wereld rond om de groten der aarde te interviewen. Tussen de bedrijven door schreef ik tv-documentaires en een boek. Het was hard werken en altijd stressen om deadlines te halen. Toen tijdens de mindfulness-training loslaten behandeld werd, raakte het een gevoelige snaar. Voor iemand die gewend was om alles af te dwingen en als een pitbull vast te houden totdat succes bereikt was, vormde loslaten een buitenaards concept waarbij ik angstzweterige visioenen kreeg van een astronaut die zich per ongeluk loskoppelde van het space-station en reddeloos verloren wegdreef in de onpeilbare duisternis van het heelal. Nee!

 

Pas toen ik me serieus verdiepte in loslaten, zag ik hoe ik me aan mijn coole carrière had vastgeklampt. Natuurlijk, het had me succes, waardering en riante financiële vergoedingen opgeleverd. Maar het had me ook verkrampt, zowel in mijn denken als in mijn lichaam. Waardoor ik emotionele groei onbewust had tegengehouden. Succes is leuk, maar niet als het je verstart en het ten koste gaat van emotionele groei.

 

• Doe mindfulness vandaag •
Als je net als ik perfectionistisch van aard bent, vraag je dan eens af waarom je altijd de beste moet zijn, en altijd alles het beste geregeld moet hebben. Als je diep in je overtuigingen kijkt, dan zul je zien dat het angst is die onder perfectionisme schuilgaat. Angst om te falen, om niet goed genoeg te zijn, om voor gek te staan. Het gevolg van dit vasthouden is dat je geen risico meer neemt. Je speelt liever op safe zodat je jezelf kunt geruststellen dat het goedkomt, en je niet zult falen. Maar daardoor loop je je eigen ontwikkeling in de weg. Want alleen door proberen, risico lopen en fouten maken kun je leren en groeien. Het is de enige manier om onvermoede talenten in jezelf te ontdekken.

 

Werk je vandaag aan een project, of het nu het schrijven van dat levensbelangrijke rapport is of het plannen van het verjaardagsfeest van je zoontje, sta jezelf dan bewust toe om risico te lopen. Natuurlijk, je doet je best. Maar dit keer sta je open voor onverwachte ontwikkelingen en kruip je niet weg voor risico. Als je een briljant maar onorthodox idee in je hoofd krijgt, waarvan je verwacht dat je baas (of de gasten op het verjaardagsfeest) dat heel raar zal vinden, werk het dan toch uit. Neem bewust dit risico. Laat het vertrouwde maar beperkende ‘ik weet wat ik doe’ los. Zie het als een experiment waarin jouw perfectionisme nu eens niet de show hoeft te stelen. Je zult merken dat dit loslaten een heerlijk gevoel van avontuur en vrijheid geeft. Ja, je doet het gewoon! Wees maar eens onverantwoord, doe maar eens bewust en opzettelijk iets geks! Of je nu negatieve of positieve reacties krijgt, doet er niet toe. Dit deed je niet om te winnen of te falen, maar om jouw perfectionisme bewust los te laten en met volle aandacht je nek uit te steken.

 

2. Laat je verwachtingen los
Ik was me er niet van bewust dat ik altijd en eeuwig verwachtingen koesterde. Ik verwachtte dat die ene gave opdracht door zou gaan… en zat in zak en as als ie gecanceld werd. Ik verwachtte dat dat etentje onwijs gezellig zou worden… en kwam bitter teleurgesteld thuis als het tegengevallen was. Door het onbewust koesteren van verwachtingen word je vaak teleurgesteld. Terwijl zonder verwachtingen het leven gewoon oké is. Probeer het maar eens uit.

 

• Doe mindfulness vandaag •
Als je ’s ochtends wakker wordt, spring dan niet meteen uit bed maar denk eens rustig na over wat je vandaag gaat doen, en welke verwachtingen je daarbij koestert. Je weet bijvoorbeeld dat er een vergadering gepland staat. Verwacht je dat iedereen actief mee zal doen? Verwacht je dat er een oplossing bedacht wordt zodat jullie erna vol gas verder kunnen? Of verwacht je dat het saai en geestdodend zal zijn en je baas weer het hoogste woord zal hebben? Adem een paar keer diep in en uit en laat al je verwachtingen op je uitademing gaan. Wat zou er gebeuren als je zonder verwachtingen in die vergadering zou zitten? Als de vergadering gewoon mag zijn, en niets hoeft te presteren en niet hoeft te irriteren? Wat zou er gebeuren als iedereen in de vergadering gewoon zichzelf mag zijn — of het jouw goedkeuring kan wegdragen of niet? Als alles gewoon gebeurt zoals het gebeurt, zonder te hoeven voldoen aan jouw verwachtingen? Als je je tijdens de vergadering betrapt op verwachtingen, spreek jezelf dan toe: ‘Het mag gewoon zijn wat het is, ik laat alle verwachtingen bewust los.’ Kijk eens wat deze houding met je doet. Word je er kriebelig van, of merk je dat je juist rustig wordt?

 

Ongekende mogelijkheden
Met loslaten gaat er een deur in je onderbewuste open die je toegang geeft tot ongekende mogelijkheden. Loslaten geeft je ruimte om diep in te ademen en voluit te leven, zonder dat krampachtige ‘het moet perfect zijn’ en ‘het moet aan mijn verwachtingen voldoen’ dat juist zo beperkend is. Hoe vaker je loslaten oefent, in alles wat je op een dag tegenkomt, hoe meer ontspannen je in je vel zult zitten.

 

Meer lezen? 
Je vindt meer inspiratie en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over loslaten.

 

 

Door: Marisa Garau

 

Marisa Garau runde tien jaar lang haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Na depressie en burn-out gooide ze het roer om en verhuisde ze met man en poezen naar Nieuw-Zeeland. Ze is nu schrijver, mindfulness-expert en reiki-therapeut voor huisdieren.