50 en in crisis

Nooit gedacht dat ik hier last van zou krijgen. Nog maar een paar nachtjes slapen en ik word vijftig. Dat getal grijnst al in mijn gezicht. En zo af en toe sta ik in blinde paniek naar mezelf te staren. Wat kan ik nog wel en wat kan ik echt niet meer dragen? Ik zit niet in een midlife- maar in een kledingcrisis.

 

 

Nu is het niet zo erg dat ik mijn meneer wil inruilen voor een jonger exemplaar. Ik heb geen belangstelling voor heftige feesten met drank en pillen. En ik wil ook niet in mijn eentje met een rugzak op door India reizen. Nee joh, zo drastisch en ingewikkeld is het allemaal niet. Maar soms weet ik echt niet meer wat ik nog wel en wat ik vooral niet meer aan kan trekken.

 

Bikini’s

Een nieuwe bikini aanschaffen is inmiddels een hele onderneming. Baleinen en corrigerend elastiek vind ik vanwege de kwabbetjes boven de gordel zeer gewenst. Want om nu al in een bejaardenbadpak te verschijnen, gaat me wel weer wat te ver. Ik denk dat ik deze zomer de spray-tan eens ga proberen. Dan wordt mijn lijf in een volautomatische cabine opgespoten in een kleur naar keuze. Moet ik wel oppassen dat ik er niet uit ga zien als een winterpeen. Maar een gezellige glow zie ik wel zitten, als ik straks gebruind en wel beeldig zit te wezen aan het strand, nippend aan mijn gin-tonic.

 

Mouwloze shirtjes

Je ziet me nooit in de sportschool. Ik ben gewoon een luie donder die daar totaal geen zin in heeft. En daar heb ik nu wel een beetje spijt van. Helaas geen gespierde armen, maar lusteloze kipfiletjes aan mijn bovenarmen. Had ik mezelf de afgelopen maanden nu toch maar twintig keer opgedrukt voor ik ging slapen. Typisch gevalletje van eigen schuld dikke bult.

 

Grijs haar op mijn hoofd

Tja, dat is wel een dingetje. Om mij heen zie ik steeds meer vrouwen die hun haar niet meer verven en hun grijze haren omarmen. Nou, ik weet niet of ik daar al aan toe ben. Maar om iedere maand die landingsbaan bij te moeten werken, is ook weer zoiets.

 

Panterprintjes

Ik ben er gek op. Het liefst zou ik een heel pak in panter willen dragen. Maar dat durf ik dan weer niet.

 

Verder dan een telefoonhoesje met dit motiefje ben ik nog niet gegaan. Suf hè? Hoe blij was ik om op de Huishoudbeurs een hele winkel vol met mijn favoriete print aan te treffen. Tassen, jurken, jassen, riemen en kettingen. Ik werd er gewoon helemaal blij van. Maar een complete outfit? Zou wel de klapper van het jaar worden, aangezien ik doodsbenauwd ben om finaal uitgelachen te worden door mijn pubers. Ik zie ze al met hun ogen rollen. Mam, wat dacht je nou zelf? Dat kan echt niet meer.

 

Herken je dit? Weet jij het soms ook niet meer als je voor je kledingkast staat? Dan heb ik nieuws voor je. Een voordeel van vijftig worden is ook dat je jezelf nergens meer wat van aantrekt. Dus kom je me binnenkort tegen, in een sexy bikini in panterprint, op weg naar het strand? Dikke duim omhoog voor mij, ik doe lekker wat ik wil! Laat die verjaardag nou maar komen…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit