50+ dingen die je nu legaal leuk mag vinden

 

En nog belangrijker: die je nu legaal mag doen zonder dat je voor ouwe sok uitgemaakt wordt.

 

Kiki en Lilian vonden me al bejaard toen ik per ongeluk een keer ‘potverdrie’ zei, maar ook bij hen voorzie ik kans op puzzelen en bloemschikken, de komende weken.

 

Tuinieren
Ik kocht deze week mijn allereerste paar tuinhandschoenen. Bij Gamma heb ik ook echt even de tijd genomen voor deze mijlpaalaankoop – dit was trouwens vóór het hele land simultaan naar de bouwmarkt ging. Liever geen roze, want ze hoeven aan het einde van de straat niet te kunnen zien dat ik in de tuin werk. Niet van die losse gevallen, want die sta je de helft van de tijd op te hijsen. Het werden redelijk coole grijs-zwarte (haha, alsof tuinhandschoenen ooit cool worden). Om mijn aankoop te vieren hebben ik meteen even vijf minuten bladeren staan rapen in de voortuin, toen was ik er wel weer klaar mee. Je moet niet meteen overdrijven.

 

Puzzelen
Het bleek dat ik veel te laat op het puzzelpunt aankwam, want ik heb nog nooit zo vaak ‘niet leverbaar’ onder een product op Bol.com zien staan als dit weekend. Het leek me leuk om de Santorini-versie van Ravensburger te doen, à duizend stukjes en net zoveel witte huisjes, maar ik denk dat dit de rest van Nederland ook leuk leek. ‘Slot Neuschwanstein in de winter’ was nog wel leverbaar, wat ik dan ook wel weer begrijp. Mijn vriend wilde meteen eventuele afmetingen weten, zodat hij een puzzelplank (!) voor me kon maken. Tenminste, hij deed alsof-ie dat voor mij wilde doen, maar ik denk dat hij vooral opkijkt tegen duizend losse puzzelstukjes op de eettafel.

 

Wandelen
Maandag liep ik drie kilometer, woensdag vijf, vrijdag liep ik per ongeluk helemaal naar Hilversum (en dus ook weer terug) en zaterdag deed ik er nog een keertje vijf, tot grote tegenzin van mijn vriend. Ik heb mijn Fitbit inmiddels maar weer omgeknoopt om de kilometers en stappen te tracken en ik zit op een steady 11.000 per dag. Om de wandelbeleving te verbeteren heb ik inmiddels beslag gelegd op labrador Saar van onze vrienden. Ik zei het je: wandelen is zó 2020.

 

Boeken lezen
Zo’n papieren exemplaar, waar je lekker mee op de bank kunt ploffen terwijl je op de achtergrond een Sunday Lounge-playlist van Spotify afspeelt op dinsdag. Je moet een beetje rebels blijven. Bij mij liggen ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ en ‘Wij zijn Angela’ klaar, maar eerst ‘Stad van meisjes’ nog even uitlezen.

 

Bloemschikken en mijn magnolia fotograferen
De oproep ging al rond op social media en ik luister braaf: stop met het hamsteren van pleepapier en koop bloemen. We kunnen nog mínstens tien jaar poepen volgens Rutte, dus kun je je tijd beter besteden met het inslaan van bloemen. Als je dan toch thuis zit, heb je tenminste nog wat knaps om naar te kijken (no offence naar je huisgenoot verder). En bloemen fotograferen is trouwens knap lastig. Ik leg dagelijks de bloei van de magnolia in mijn voortuin vast, dat mag in tijden als deze, maar het lukt nauwelijks om ‘m zo knap als-ie echt is op de foto te krijgen. Nu denk je vast: jij bent van de pot gerukt met je magnolia fotograferen, maar ik zweer je dat er net een vrouw langsliep en stopte om een foto van mijn boom te maken. En ja, ze was inderdaad 50-plus.

 

Bakken en braden
Deze quarantaine is in ieder geval voor één ding gunstig: ik heb in één week langer in de keuken gestaan dan de laatste drie maanden. De verse soepen en ovenschotels vliegen over het aanrecht en misschien dat ik deze week wel aan het stoven sla. Ik legde ooit een eed af dat ik nooit iets zoets zou bakken, maar ik weet nog niet helemaal zeker of dat gaat lukken. Misschien heb ik al een keertje het recept van bananenbrood gegoogeld.

 

Maar één geruststelling: ik ben nog niet aan het breien en haken.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans