5x de allermooiste Nederlandse fietsroutes

 

Zo mooi is ons land! Zeker als je ‘t bekijkt vanaf je fietszadel. En nu de vakantie voorbij is, is het weer lekker rustig op deze allermooiste (en lekkere) fietsroutes. Pomp je banden op en gáán!

 

Vrij op de Veluwe: mét diner

Je hapt en trapt hier zo de Veluwe over, want je stopt onderweg bij vijf verschillende restaurants: wat een fijne combinatie! Het opstappunt is in het gezellige dorpje Hoevelaken. Je begint rond 10 uur met koffie met gebak. De eerstvolgende stop is een restaurant voor het voorgerecht. Zo fiets je door naar een soepje, een hoofdgerecht en bij de laatste tussenstop word je verwend met het dessert. Tussen 18.00-19.00 uur eindig je weer bij het opstappunt. En tussendoor geniet je al fietsend van heuvels, bossen en meertjes.
Happen en Trappen (57 km)

 

Over landgoed Twickel: van theehuis naar plantenkwekerij

Een fietstocht vanuit Delden naar Kasteel Twickel, over het mooie landgoed en door de verdere omgeving. In Zenderen kun je een rustpauze nemen door even te stoppen bij Theehuis Karmeliet. Fiets je verder, dan passeer je de oude watermolen Noordmolen, museumboerderij Wendezoele en de prachtige kwekerij De Border  die zeker een bezoek waard is: hier vind je de mooiste voorbeeldborders met meer dan 4500 (!) vaste planten.
De Twickelroute (44 km)

 

De Lingeroute: slingerend langs de mooie rivier

Deze route is echt een must. Hier maak je namelijk kennis met de langste rivier van Nederland. Een kronkelend lint in het vlakke Rivierenland met aan weerszijde intieme dijkdorpen, grienden, uiterwaarden en vele fruitbomen. Zo mooi! De Linge is bijna 70 kilometer lang, en je kunt je tocht natuurlijk ook een beetje inkorten… Nog een leuke slaapplek nodig? Deze leuke B&B ligt mooi op de route.
De Lingeroute (69 km)

 

De Blauwebessenroute: Limburgse vlaai met eh…

Tot 1 oktober kun je halverwege deze route, in Broekhuizen, even langsgaan bij Blue Berrie Hill. In dit blauwebessenbedrijf maken ze de heerlijkste streekproducten, zoals jam, ijs en natuurlijk vlaai. Geniet op het terras of in het theehuis van de lekkernijen. En daarna weer lekker doortrappen langs kasten en monumenten. Fijn hoor!
Blauwe Bessenroute (32 km)

 

Lage Vuursche & Soestdijk: heerlijk door de bossen!

Als je van bos houdt, zit je goed met deze fietsroute. Je fietst een rondje vanaf station Hollandsche Rading (12 minuten van Utrecht Centraal) naar Lage Vuursche, Baarn en Soest. Vlakbij Baarn kun je Kasteel Groeneveld bezoeken, waar ze bijzondere tentoonstellingen hebben. Er zit een heerlijk grand café met een groot terras. En als woonmeisje moet ik dit natuurlijk vermelden: aan de overkant zit woonwarenhuis Nijhof, hier hebben ze de mooiste spullen voor in huis.
Lage Vuursche (25 km)

 
PS. En waar ik zo benieuwd naar ben, fiets jij nou met een ‘gewone’ fiets of met een e-bike?

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, is een bescheiden foodlover en tuiniert graag zonder groene vingers. Denkt altijd aan die roze olifant en is dol op magazines en mooie uitzichten.

Fotografie: Getty