Kijk! Leuk hè?

 

‘En het is ook hartstikke hip nu. Zal ik er voor jou ook een paar breien?’ Hier sprak een tante van een vriendin (zeg ik maar even zo, anders raadt iemand over wie het gaat en dat is niet zo handig…). Vriendin liep met een paar bijzonder felgekleurde zelfgebreide beenwarmers in een heel druk folkloristisch dessin. Beetje hippie-stijl, Zuid-Amerikaans-achtig, zal ik maar zeggen…

 
Haar breigrage tante was erbij en die was er duidelijk heel trots op. Ze vroeg me wat ik ervan vond. Dus, tja, wat doe je dan… Ik was in die tijd ontwerpster/styliste bij handwerkblad ‘Ariadne’, dus mijn mening werd op prijs gesteld, dacht ik. Dus ik zeg: ‘Mooi hoor, knap gemaakt. En wat een werk is dat zeg!’ Daar was geen woord gelogen bij. Best knap vond ik.

 
Vervolgens kreeg ik dus als antwoord: ‘Ja, leuk hè? Heb ik helemaal zelf bedacht en gemaakt. Daar ben ik gewoon heel goed in. En het is ook hartstikke hip nu. Zal ik voor jou ook een paar breien?’ Zo. Dat was even schrikken. Dat krijg je er nou van als je zegt dat iets mooi is. Eigen schuld.

 
Ik zag mezelf al lopen met van die dikke Boliviaanse (of Guatemalteekse, daar wil ik vanaf wezen) benen. En ik vond het tegelijkertijd ook te zonde van al het werk om het aanbod te accepteren en ze thuis in de kast te laten liggen.

 
Geen idee meer hoe ik me eruit gewerkt heb, maar ze zijn er nooit gekomen. Gelukkig. Geloof alleen niet dat ze me de volgende keer zo erg aardig aankeek. Misschien toch niet helemaal tactisch verstandig aangepakt… Maar geef toe, het is best moeilijk om op zo’n stellige vraag een beetje fatsoenlijk te reageren. Of niet soms?

 

 

  

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

witte-balk-met-bol-franska