5 tips voor perfecte wentelteefjes

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: 5 tips voor perfecte wentelteefjes.

 

 

Tenminste, als je ze op de juiste manier maakt: zo’n soggy snee daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Met deze vijf tips lukken jouw wentelteefjes altijd.

 

1. Hoe droger, hoe beter
Welke soort brood je ook gebruikt, zorg ervoor dat het niet te dun is gesneden. Je wil niet dat het brood al uit elkaar valt voor het überhaupt de pan bereikt. En hoe droger het brood, des de beter het fungeert als spons voor het beslag. Gebruik je brood van gisteren? Droog het in een voorverwarmde oven (120°C) in ca. 10 minuten uit of droog de sneden ca. 1 uur op kamertemperatuur; daarna ben je ready to go.

 

2. De juiste verhoudingen
Tot voor kort was ik nogal los in de pols als het ging om de juiste verhoudingen. Inmiddels gebruik ik heel braaf een digitale keukenweegschaal en propagandeer ik een streng afweegbeleid. Wie niet zit te wachten op naar scrambled eggs smakende boterhammen, hanteert voor het basisbeslag de juiste verhoudingen. Dat wil zeggen: 1 eidooier (ca. 20 g) op 100 ml volle melk en 1 afgestreken el suiker (ca. 12 g). Dit is voldoende voor 2 boterhammen formaatje casino wit, je rekent gemakkelijk zelf uit hoeveel je nodig hebt om de hele familie te voeden.

 

3. De smaakmakers
Waarschijnlijk ben je groot geworden op wentelteefjes met kaneel. Als je het mij vraagt, is dat ook een van de best denkbare combinaties. Alhoewel: om er een custardachtig geheel van te maken, schraap je het merg uit ½ vanillestokje en klop je het even kort door het beslag. Of ga voor citroen en oranjebloesem als tegenhanger voor die enorme bol vanille-ijs on top. Net zo lekker. Wie niet zo oma-achtig is als ik, gaat voor wentelteefjes met bacon of wentelteefjes met parmezaan in plaats van suiker en kaneel.

 

4. De juiste baktijd
De baktijd is afhankelijk van de dikte van het brood dat je gebruikt. Dikke sneden bak je ca. 4 minuten aan elke kant en voor dunne sneden – de normale boterham – hanteer je ca. 2 minuten per zijde. Het lekkerst is natuurlijk om de wentelteefjes royaal te bakken in boter, maar wie op safe speelt gaat fifty-fifty voor boter en plantaardige olie. Ook ghee is perfect om in te bakken, maar dan moet je wel van die volle smaak houden.

 

5. Toppings, toppings!
Ik had het net al even over die enorme bol vanille-ijs on top (sowieso doen), maar als je ervan houdt kun je helemaal losgaan met de toppings. Fruit als aardbeien, blauwe bessen en frambozen doet het goed in combinatie met lobbige room en ijs. En wat dacht je van chocolade, pecannoten, karamel, stroop of een combinatie ervan? Je leest het al; met die toppings komt het wel goed, zolang die wentelteefjes maar perfect zijn gebakken.

Door: Redactie FavorFlav