5 tips voor meer werkgeluk

 

Wie herkent dit niet: je begint vol enthousiasme aan je nieuwe baan of opdracht, maar dan loopt het anders.

 

Je hebt het gevoel dat je achter de feiten aanloopt, je het constant te druk hebt en je niet het beste uit jezelf kunt halen. En dat is jammer, en als je te lang doormoddert zonder dingen te veranderen gaat dat ten koste van je werkgeluk.

 

Personal coach Helene van Oudheusden schreef het boek ‘Maak een krachtplek van je werk’ en deelt met Franska.nl haar 5 beste tips om je werkgeluk te vergroten.

 

Ken je zingeving
Doe jij wat je het allerliefste doet? Of werk je op de automatische piloot en negeer je dat stemmetje van binnen dat eigenlijk andere dromen heeft? Neem eens 5 minuten per dag te tijd om op te schrijven welk werk je zou doen als je geen enkele verantwoordelijkheid zou hebben. Niet om je huur te hoeven betalen, je hypotheek of gezin. Welke wensen schrijf jij op? Waar krijg jij energie van? Dat is je zingeving.

 

Neem je gevoel serieus
Heb je weleens een vervelend gevoel in je maag als je die ene klant moet bellen? Of stop je de dagelijkse hoofdpijn op weg naar je werk weg? Bespreek met een vriendin of collega wat jij van binnen voelt. Het delen van je verhaal is vaak de helft van de oplossing. Je gevoel komt tot rust en er ontstaat ruimte om samen te bedenken hoe jij weer met plezier werkt. 

 

Wat kun je zelf veranderen?
Maak een vision board voor je ideale werkplek. Dus hoe die er in jouw ogen het beste uit kan zien. Met gezellige foto’s, inspirerende boeken, een bos bloemen, een hip pennenbakje etc. Van het maken van zo’n mood board krijg je waarschijnlijk al energie.

 

Neem daarna een groot vel en schrijf op wat je zelf kunt doen en waar je de hulp van je leidinggevende of klant voor nodig hebt. Wat je zelf kunt aanpassen: je gevoelens serieus nemen, voor jezelf opkomen als je weer met te veel werk uit de vergadering kwam omdat je geen nee durfde te zeggen. Terugkerende irritaties bespreken. Tussendoor naar buiten gaan voor beweging en frisse lucht. Bloemen of afbeeldingen uit de natuur op je (flex)plek zetten.

 

Wat kan je werkgever aanpassen?
Zit je op de goede plek op je werk? Wil je een betere stoel, eindelijk die overuren compenseren of een nieuwe cursus doen? Je baas is blij met actieve werknemers. Zet die stap naar meer vervulling en je werkgeluk stijgt mee.

 

En als werk niet meer werkt?
Soms heb je alles geprobeerd om dingen op te lossen maar lukt het gewoon niet. Dan is het waarschijnlijk tijd voor je om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Geniet van de vrijheid die je als vrouw in Nederland hebt om die nieuwe stappen te zetten.

 

Wil je meer weten over personal coach Helene of haar boek bestellen? Kijk dan op haar site. Als je haar boek ‘Maak een krachtplek van je werk’ via haar site bestelt dan krijg je een telefonisch coachingsgesprek cadeau.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman