5 onverwachte dingen die je met limoncello kunt doen

 

Nooit, nooit, jamais, mai, ever vergeet ik die avond waarop onze Zweedse vrienden (toch al niet bepaald vies van een alcoholische versnapering) ons hun zelfgebrouwen limoncello in de mond trechterden.

 

 

Geleerde les: laat, hoe goed bedoeld ook, het maken van limoncello over aan professionals.

 

Dus een uitnodiging van Pallini, een vijfde generatie familiebedrijf dat al 170 jaar alcoholische drankjes maakt en zich sinds 1990 op limoncello heeft gefocust, durfde ik wel aan te nemen.

 

Dat het aan de Amalfi-kust was en georganiseerd werd door mijn pr-vriendinnen Melanie van Wijk en Linda Botter en ik mijn lievelingsDaan mee mocht nemen, maakte dat ik meteen heel hard ‘ja, ik wil’ riep.

 

Het waren zonovergoten en met alcohol gevulde dagen want je begrijpt dat wie limoncello leeft, ook limoncello schenkt, of dat nou om 11:00 uur ’s ochtends was of om middernacht. Maar dan wel in heel veel variaties. Ik ga je alle opties vertellen en ook de geheime limoncelloregel.

 

1.  Bewaar de fles in de ijskast en de glazen in de vriezer. Ik dacht altijd dat de fles in de vriezer moest, maar daar wordt hij dan weer iets te stroperig van.

2.  Pallini heeft verschillende soorten limoncello, ik neem ze even stapsgewijs met je door. De reguliere limoncello met een alcoholpercentage van een stevige 26 procent (daarmee zitten ze nog aan de lage kant, want er zijn ook veel limoncello brands die de 35 procent aaantikken… Halloooo kater).

3.  Pallini Cream, deze limoncello is vegan, zo gezellig. De creamy part wordt namelijk geemaakt met kokosmelk. Hij is zo luchtig en zacht. Sorry Baileys, ik ga even vreemd, deze winter.

4.  Pallini Limoncetto. Deze heeft heus alcohol, maar wel weer een stuk minder: 16 procent ongeveer. Kun je nog een glaasje nemen.

5.  Pallini Zero. Deze is echt alcoholvrij. Ik zal hem opsturen aan mijn Zweedse vrienden.

 

Drink je limoncello eens anders. Ik heb in die 48 uur Amalfi alle kanten van het limoncellospectrum aangetikt dus waan me inmiddels een expert. Ik geef even wat leuke suggesties.

 

Limoncello Spritz

Twee delen limoncello, twee delen prosecoo en een deel sparkling water.

 

Limoncello tonic

Een deel limoncello en twee à drie delen tonic. Lekker veel ijs, blaadje munt erbij en klaar ben je.

 

Amalfi Mule

  • 1,5 deel wodka
  • 1 deel limoncello
  • 1 deel limoensap
  • 1 blaadje munt
  • IJs
  • Shake it baby, en je hebt je Amalfi cocktail.

 

LEMOUSIN

 

Muddle vier schijfjes gember in een cocktailshaker. Schenk hierbij de limoncello, de cognac en het citroensap.
Vul de shaker met ijsblokjes en shake hard. Schenk en zeef in een longdrinkglas gevuld met ijs. Top met bruisend mineraalwater. Garneer met een schijfje chilipeper en een schijfje gember.

 

En als je zin hebt in de Shirley Temple-versie neem je de alcoholvrije Pallini. Proost!

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach