De 5 mooiste kastelen!

(met nét dat beetje extra)

 

Wil je voor even terug in de tijd? Bezoek dan een kasteel. Er zijn er genoeg in Nederland. En dit vinden wij de vijf mooiste, met net iets extra’s. Van een valkeniersshow of mooie tentoonstelling tot een wandeling door de weidse kasteeltuinen.

 

 

1. Kasteel Doornenburg

In het prachtige rivierengebied van Waal en Rijn ligt Kasteel Doornenburg. En het is een oudje, hoor, al 700 jaar! In het kasteel kun je de Middeleeuwen nog echt beleven. Het leuke is dat je iedere derde zondag van de maand de riddergroep Knights of the Four Quarters kunt bekijken. Nog een leuk weetje? Dit kasteel is het enige dat binnen de kasteelmuren een (nog werkende) boerderij heeft. O ja, in de herfstvakantie vier je hier met je (klein)kinderen de verjaardag van Prinses Esmeralda.

 

 

2. Kasteel de Haar

Kasteel de Haar bij Utrecht is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Het is echt de moeite waard dit kasteel met z’n prach-ti-ge tuinen te bezoeken: wat een grandeur! De vijftiende-eeuwse keuken (de muren zijn 1 meter dik!), de eetzaal (door architect Cuypers van het Rijksmuseum en het Centraal Station Amsterdam ontworpen!), de torens, ophaalbrug en rode luiken: alles ziet er pico bello uit. Het is eigenlijk één groot museum.

 

 

3. Kasteel Groeneveld

Sinds de zeventiende eeuw kwamen regenten en kooplieden naar buitenplaatsen om op enige afstand van de stad te genieten van het goede leven: rust, ruimte, frisse lucht, natuur, cultuur, lekker eten, ontmoetingen en goede gesprekken. Kasteel Groeneveld in Baarn is zo’n achttiende-eeuwse buitenplaats, en meteen wel een heel mooie. Kijk voordat je gaat even op de site, hier vind je namelijk actuele tentoonstellingen (nu eentje over de natuurtekeningen van Fiep Westendorp!) en andere activiteiten die je er kunt doen.

 

 

4. Kasteel Huize Ruurlo

Ken je de televisieserie ‘De Zevensprong’ (naar het boek van Tonke Dragt) nog? Dat is opgenomen in kasteel Huize Ruurlo. Deze zogenaamde waterburcht maakt deel uit van de landgoederenzone Baakse Beek. Het is niet precies bekend wanneer kasteel Huize Ruurlo is gebouwd, maar zeker weten dat ook dit kasteel een oudje is: het werd voor 1326 al genoemd.
Intussen heeft ondernemer Hans Melchers het kasteel als dependance ingericht van zijn Carel Willink-museum. En het leuke is, er leiden verschillende mooie fiets- en wandeltochten langs het kasteel (verkrijgbaar bij onder andere de VVV van Ruurlo).

 

 

5. Kasteel Het Muiderslot

Kasteel Het Muiderslot in Muiden is ook nog zo’n kasteel dat in fantastische staat verkeert. Al is het ook al een oudje (gebouwd na 1350). Het kasteel heeft nog zo’n echte slotgracht met een ophaalbrug. En je kunt er lopen door de gerestaureerde moestuin en een kruidentuin. In de jaren 1610-1647 was P.C. Hooft de hoofdbewoner die bekend stond om zijn gastvrijheid. Nu kun je het kasteel en zijn tuinen nog steeds bezoeken en worden er leuke activiteiten georganiseerd. Tot november kun je bijvoorbeeld een valkenier aan het werk zien!

 

 

 Hip & happening: Tamara van Gelderen weet daar alles van. Als fotostylist is zij altijd als eerste op de hoogte van leuke festivals, inspirerende modetrends en mooie producten . Gelukkig deelt ze dat met ons op Franska.nl!

Bron: Kasteel de Haar Utrecht. Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter