5 fijne boeken voor op de bank

 

 

De week tussen kerst en oud en nieuw heb ik eindelijk tijd om een boek te lezen en als ik geluk heb ligt er een nieuw exemplaar onder de boom.

 

 

 Ik heb een heel grote boekenkast in huis waar ik al mijn ooit gekochte en gekregen boeken bewaar. Sommige had ik binnen twee dagen uit omdat ik ze niet weg kon leggen, andere exemplaren wachten op de week tussen kerst en oud en nieuw omdat ik dan de tijd heb om mijn leesachterstand weg te werken. Want er is niks fijner dan om met een nieuw boek, het liefst een ingebonden exemplaar, even helemaal te verdwijnen naar een andere wereld. Ik geef je mijn lijstje met 5 favorieten die ik het afgelopen jaar heb gelezen of die nog op mijn aandacht liggen te wachten.

 

 

‘Ik ga leven’ door Lale Gül
In februari zag ik haar bij Op1 haar verhaal vertellen en de volgende ochtend heb ik meteen het boek gekocht. Deze autobiografische debuutroman waarin Lale beschrijft hoe ze afstand neemt van haar strenggelovige familie vond ik een van de beste boeken van het afgelopen jaar. Geen makkelijke kost, maar wel onvoorstelbaar eerlijk geschreven. Inmiddels zijn er meer dan 200.000 exemplaren van verkocht en heeft ze er verschillende prijzen mee gewonnen. You go girl!

 

 

‘Fortuna’s kinderen’ door Annejet van der Zijl
Alles wat Annejet schrijft heb ik binnen een dag uit. Haar boeken zijn verslavend mooi en toen ik haar Boekenweekgeschenk ‘Leon en Juliette’ van vorig jaar las, lag ik nog net niet achter de deur van de boekhandel te wachten op Fortuna’s kinderen, het vervolg. Zoals altijd heeft Annejet een fascinerende familiegeschiedenis te pakken en weet ze die heel mooi in zijn tijd te plaatsen. Dit is weer een pareltje, het ongelofelijke verhaal van een schatrijke dame die ooit in Amerika als slavin werd geboren maar opgroeide in het Zuid-Hollandse Monster.

 

 

‘Wen er maar aan’ door Maike Meijer
Gelukkig valt er ook nog wat te lachen als je in de overgang zit, laat dat maar aan Maike Meijer over. De bedenker van comedyserie Toren C schreef een heerlijk boek over allerlei vrouwenzaken waar je nooit hardop iets over durft te zeggen behalve tegen je vriendinnen of je zus. ‘Lief dagboek, als ze mij nu een energielabel zouden geven, was het G’, daar moest ik echt zo hard om lachen. Die ene zin geeft precies aan hoe ik me soms voel. Het boek is overigens niet alleen leuk om te lezen maar ook om in te kijken want haar illustraties zijn echt om te gieren.

 

 

‘De Liefdesbrief’ door Lucinda Riley
Gelukkig weer ruim 500 pagina’s van de dit jaar helaas veel te vroeg overleden Lucinda Riley. De echte fans weten dat dit een thriller is en geen liefdesverhaal zoals haar wereldberoemde Zevenzussenserie. Maar deze spannende roman over de Britse monarchie is net zo’n pageturner. Het verhaal lag jaren op de plank omdat geen uitgever zijn handen eraan wilde branden, maar gelukkig ligt het nu wel op mijn nachtkastje. Kopen dus!

 

 

‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy en vertaald door Arthur Japin
Een kinderboek dat je als volwassene aan het denken zet, dat is De jongen, de mol, de vos en het paard. Het staat bol van de prachtige tekeningen met kleine levenslessen waar je in deze gekke tijden van corona misschien ook iets aan hebt. Elke pagina is een plaatje op zich en tovert onbewust een glimlach op je gezicht.
‘We wachten vaak tot iemand iets liefs doet… maar lief zijn voor jezelf kan nu beginnen.’ Misschien jezelf dit boek cadeau doen bijvoorbeeld?

 

Zit er een mooi exemplaar voor jou tussen? Neem dan contact op met je lokale boekhandel, die willen het graag aan je verkopen en zo help je de plaatselijke middenstand om in deze lockdown het hoofd boven water te houden.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit