4 dingen die je rustig thuis kunt laten deze vakantie

 

May: Dit stukje stond al voor eerder gepland, maar toen vierde ik de zomervakantie met mijn meisjes aan het strand van Wijk aan Zee. Van het schrijven is het dus nooit gekomen. Ik ben, kortom, de perfecte persoon om dit stukje voor je te schrijven.

 

 

1. Vergeet je laptop

Weg met dat ding. Het is zwaar, het is gevaarlijk (want stel dat er iets mee gebeurt) en voor je het weet, zit je de hele vakantie met je scherm op schoot. Lees een boek. Je weet wel. Van oud-Hollands papier. Deze bijvoorbeeld, dit zijn de suggesties van Marion Pauw

 

2. Verlaat appgroepjes

Zo laat je thuis namelijk nooit los en zit je in allerlei huis-, tuin- en keukenberichtjes van buren, vriendinnen, klassenmoeders en collega’s. Normaal gesproken reuze gezellig (nou ja, bijna altijd), maar gebruik de vakantie om even echt los te komen. Stuur ze een berichtje en zeg dat je de groep tijdelijk verlaat. Het heeft niets met hen te maken, maar je bent een whatsappjunk en wil even in de digitale afkick. Na de vakantie sta je weer kwispelend op de stoep, maar nu even niet.

 

3. Plaats een out of office

Ik ben niet zo goed in out of offices instellen. Lees hier maar hoe ik samen met Jet een reuzegoed plan bedacht te hebben en in plaats van een automatisch antwoord te verzenden als iemand mij een mail stuurde, spamde ik iedereen die mij ooit een mail had gestuurd met mijn johoo-ik-zit-lekker-aan-een-cocktail-op-een-terras-antwoord. En als je me honderd mailtjes had gestuurd, kreeg je op elk mailtje dat zonnige bericht. Vandaar dat ik niet meer zo goed durf, maar een out of office is echt een goed idee. Mensen begrijpen dat je niet meteen antwoordt. Dat doen ze anders namelijk wel, zo geconditioneerd zijn we inmiddels. Je laat zien dat je ook nog een leven naast het werk hebt en als je dan toevallig toch antwoordt (want je laptop mag dan wel thuis liggen, je telefoon heb je natuurlijk wel bij je), dan voelt de ander zich extra speciaal.

 

 4. Zorg dat je alles af hebt

Ik ben altijd geneigd om nog even dit en dat af te handelen onderweg. Dat stukje schrijf ik wel op vakantie of ik mail hem nog wel even. Niet doen. Plan twee avonden voor je vakantie in voor je werk. Rond alles af, maak het laat, maar zorg dat je die laptop met een dramatische beweging dicht kan klappen en echt, echt, écht vakantie kan hebben. Werk is werk, vakantie is nu.

 

Veel plezier!

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach