Om blij van te worden!

 

Een ongetwijfeld goedbedoeld debat over het slavernijverleden en racisme en ons landje was weer eens te klein van de week. 

 

Was het nou zo moeilijk om elkaar even uit te laten praten, niet met modder te gooien en het taalgebruik een beetje beschaafd te houden? Niet leuk zoals ze weer tekeergingen van de week.

 

Maar toen las ik in Trouw over je-zult-er-maar-wonen Hongkong, waar je nu al om drie keer niks de grens over wordt gezet naar China, waar je, ook al om niks, zonder pardon levenslang opgesloten kan worden. Die Chinezen toch! Hun overheid neemt ook al vergaande maatregelen tegen Oeigoerse vrouwen door ze te dwingen om anticonceptie te slikken, sterilisatie te ondergaan of abortus te plegen. En waarom?

 

Een dag later las ik dat miljoenen Russen plichtsgetrouw naar de stembussen waren gehobbeld voor een wassenneusreferendum over het wijzigen van de grondwet op ruim tweehonderd punten. Waarbij het er eigenlijk alleen maar om draait Poetin tot sint Juttemis op zijn troon te laten zitten. Bah! Alweer een democratie zo goed als om zeep geholpen.

 

Nog zo’n bericht om droevig van te worden: duizenden kinderen bivakkeren onder ellendige omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen. Weeskinderen wel te verstaan. Overgeleverd aan weet ik veel en wachtend op niets en niemand omdat niemand ze wil adopteren. Niet aan denken!

 

Groot-Brittannië vervolgens. Daar worden de meest kwetsbare inwoners nog wat verder in het moeras geduwd door het coronabeleid van meneer Johnson dat inmiddels al de ‘slimme lockdown’ is gaan heten. In de praktijk: armere wijken en migrantengemeenschappen – daar waar het virus relatief meer slachtoffers maakt – worden lokaal weer op slot gedaan, waardoor de economie van de rest van het land kan blijven doordraaien, terwijl plaatselijk wordt voorkomen dat een uitbraak zich verder verspreidt. Met alle gevolgen van dien.

 

De VS dan! De vijfde keer in zes dagen tijd werden er meer dan 40.000 nieuwe gevallen van coronabesmetting genoteerd, op dag zes waren het er meer dan 50.000 en er wordt gevreesd voor nóg meer gevallen – vooral bij jongeren ook nog. En die Trump maar ageren tegen China. 

 

Alsof dat nog niet genoeg ellende op één dag was, kwamen er bij een aardverschuiving in een jademijn in het noorden van Myanmar bijna tweehonderd mijnwerkers om het leven doordat ze onder een laag modder terechtkwamen die werd veroorzaakt door hevige regenval. Zou hun leven als mijnwerker op zijn minst een beetje leuk geweest zijn?

 

Terug naar het debat over slavernij en racisme, werd ik daar opeens best blij van. Al was het maar omdat dit bij ons gewoon kan!

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans