Het leven van Nicky

 

 

Nicky heeft een verstandelijke beperking en kan niet praten. Maar ze een heel leuk leven. En dat heeft ze te danken aan de fantastische mensen om haar heen.

 

 

Vorige week werd ze 29, Nicky, de dochter van goede vrienden van ons. De eerste rimpeltjes verschijnen op haar voorhoofd, maar Nicky maakt zich daar niet druk over. Nicky heeft een verstandelijke beperking en kan niet praten, beweegt houterig en is niet zindelijk. Ze drinkt cola met een rietje en is dol op muziek. Dan ‘danst’ ze op het ritme door haar bovenlichaam heen een weer te bewegen.

 

Door de week verblijft Nicky in een Thomashuis. Dat is kleinschalige opvang voor mensen met een verstandelijke beperking. De begeleiders daar zijn geweldig. Ze lakken haar nagels, vlechten bloemetjes in haar haar en gaan regelmatig met alle bewoners op stap, naar een concert bijvoorbeeld, of een pretpark.

 

In de weekenden is Nicky thuis bij haar ouders en jongere broer die dol op haar zijn en haar overal mee naartoe nemen, op de tandem, in de auto, boot of met het openbaar vervoer. Nicky vindt het geweldig. Ze kan genieten van drukte om zich heen en vindt het heerlijk om rond te kijken. Soms is het onhandig: als ze ongegeneerd in het restaurant in de schaal frietjes van de buren graait. Of als ze de enige woorden die ze kent roept tijdens een theatervoorstelling: ‘Doei!’ en ‘Kom op!’ Gelukkig kunnen de meeste mensen daar begrip voor opbrengen.

 

Afgelopen weekend was Nicky met haar ouders bij ons op bezoek. Dan zit ze aan tafel en kan ze uren bezig zijn met het plakken van stickers op een vel papier. Of op de tafel, als dat zo uitkomt. Alle vrienden verzamelen supermarktzegels voor Nicky zodat ze voldoende voorraad heeft. Dit weekend waren opeens de stickers op. Geen nood, Nicky heeft nog een andere voorliefde. Ze scheurt graag tijdschriften in snippers. Het is dan wel handig om belangrijke post buiten bereik te houden…

 

Lachend ruimen we na afloop de berg snippers onder haar stoel op. Ik heb bewondering voor alle ouders en mensen die dagelijks werken met mensen zoals Nicky. Die zonder te klagen luiers verschonen, eindeloos geduld hebben en ervoor zorgen dat Nicky een leuk leven heeft.

 

 

Door: Sylvia Emonts

Sylvia Emonts is freelance journalist en schrijft al heel lang voor verschillende tijdschriften. Ze is dol op concerten, weekendjes weg en op haar twee kinderen die in België studeren. Voor Franska schrijft ze over dingen waar ze blij van wordt, of juist niet…

Afbeelding van Sylvia Emonts