De 36 lek­ker­ste ijs­salons van Neder­land

 

Maartje: Het ene ijsje is écht het andere niet, dat is de waarheid als een koe. En met temperaturen van boven de 25 graden op de teller, mag een lijst met de lekkerste van het land niet ontbreken, u snapt.

 

 

IJssalon De Hoop, Blaricum
De fuchsiakleurige American Diner-achtige zaak verkoopt al sinds 1898 het lekkerste ambachtelijke ijs. Vinden wij niet alleen. Een uitje is een tripje naar Blaricum, met een hoorntje van De Hoop als ultieme climax voor groot en klein.

 

IJsmanschap, Amsterdam
IJs + vakmanschap = ijskunstwerken. De creatieve ijsjes zijn knap, lekker en bovendien glutenvrij.

 

Florencia, Den Haag
Deze ijssalon aan de Torenstraat is een begrip in Den Haag. Goed van het ijs maar vooral ook goed van het mensen kijken; altijd vermaak hier.

 

De IJssalon, Rotterdam
Ook een begrip maar dan in Rotterdam en er staat hier steevast een dikke rij voor de deur. De IJssalon zit zowel op de Meent als aan de Witte de Withstraat. Alles ziet er puik uit, de bollen zijn groot en lekker en ze hebben zoveel smaken dat keuzestress gegarandeerd is.

 

Bernardo’s, Ede 
Nee, we komen niet heel vaak in Ede, maar Bernardo’s werd ons meerdere keren getipt en het ís ook zo: een bezoek aan deze ijssalon is echt de moeite waard. Bernardo’s vindt telkens nieuwe smaken en toppings uit en elk jaar komen er wel een of twee smaken bij. In de zomermaanden staat er een rij tot buiten.

 

Intelligentia, Eindhoven
Yoghurt-lemoncurd-, KiBana- en braam-lavendelijs, om maar een paar smaken te noemen. Plus een ruim terras op Eindhovens creatiefste vierkante meters, het voormalige Philippsterrein Strijp S.

 

Garonne, Haarlem
Het lekkerste ijs van Haarlem en omstreken en dat wordt bij Garonne al sinds 1949 geschept. Italiaans ijs natuurlijk, en zo dien je de naam van de zaak ook uit te spreken – met de Italiaanse flair die Garonne verdient.

 

Gusti Factory, Breda
Vroeger was het Toetie Froetie op de Grote Markt in Breda waar het rijen dik stond. Toetie Froetie van Italiaanse familie Gori is niet meer, maar de schoonzoon van de familie werd ingewijd in de geheime familiereceptuur en de vierde generatie is inmiddels Gusti Factory op de Ginnekenweg begonnen.

 

Eigen(w)ijs, Wijk aan Zee
Ook in het rijtje vanwege de locatie… Wijk aan Zee. En vanwege het verse fruit dat verwerkt wordt in het ijs.

 

Van Leeuwen Ice Cream, Amsterdam
Hoe Hollands de naam ook klinkt, Van Leeuwen is hartstikke Amerikaans. Met Nederlandse roots. Tsja. In New York en Los Angeles zijn ze al jaren dol op de overheerlijke scoops-ijs van het merk en nu kunnen wij daar thuis ook van meegenieten: JuiceBrothers en Van Leeuwen sloegen de handen ineen en openden gezamenlijk de eerste vegan ijsbar van Nederland aan het Haarlemmerplein in Amsterdam.

 

Roberto Gelato, Utrecht

Eigenaar Roberto maakt iedere dag vers ijs met natuurlijke ingrediënten waarvoor hij de hele wereld afreist. Hier de raarste (maar lekkere) combinaties: ijs met haring- of biersmaak bijvoorbeeld.

 

Massimo IJsfabriek, Amsterdam
Nieuw in Amsterdam en nu al staat het er rijen dik voor de deur. Niet voor niets: het huisgemaakte pistache-ijs met nootjes uit Sicilië is om te smullen en ook de caffé is van Italiaanse kwaliteit. Bij die koffie krijg je, uiteraard, een ieniemienie bolletje ijs on the side.

 

Pisa, Amsterdam
Vlakbij de RAI zit wat volgens velen de beste ijssalon van de stad is, Pisa. Ambachtelijk Italiaans ijs wordt er geschept zoals yoghurt-amarene en after-eight-ijs.

 

 ’t IJs uus, Vlissingen
When in Zeeland…

 

Frezzo, Breda en Den Bosch

Misschien nóg wel lekkerder dan het ijs dat ze op de Wilhelminastraat in Breda scheppen, is dat van Frezzo, iets verderop in de Nieuwe Ginnenkenstraat. In Den Bosch zit ook een vestiging van de kleurrijke zaak.

 

En voor iedereen die dol is op Tony Chocolonely: de slavenvrije chocolade is er tegenwoordig ook in ijsvorm en hier wordt het geschept (Tony Chocolonely karamel-zeezout-ijs!):

 

IJssalon Lunchroom Lo Solé, Sevenum 

Multi-IJs, Purmerend

Gio’s Doetinchem en Deventer, Utrecht

IJssalon Laaker Boere, Ohé en Laak

Van Swoll IJs, Asselsestraat 37 

IJssalon Vivaldi, Hoorn

IJssalon Lavinia, Vught

IJsclusief, Rheden

Sundaes, Huizen

IJssalon Salute, Zwolle

IJs & More, Didam

Paul’s IJs, Almere Buiten

IJsmakerij Schep!, Nieuwegein

IJssalon De Schepper, Julianadorp

Coava, Nijkerk

De IJsmaker Jeroen, Maassluis

IJssalon Scoops, Beverwijk

IJscafé Holland, Uden

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam. 

witte-balk-met-bol-maartje