Vet lekker & lekker vet:
3 roomboter-snacks

 

Wij kunnen ons geen leven voorstellen zonder boter. De liefde gaat zelfs zo ver dat we het omdraaien: in deze lekkere snacks draait het om boter. 3 botervette snacks!

 

Arretjescake
Een typisch Hollands recept van suiker, eieren, biscuits en natuurlijk… roomboter.

 

Dit heb je nodig

  • 2 eieren
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 50 g cacao
  • 200 g roomboter
  • 200 g mariabiscuits
  • 50 g pure chocoladevlokken

 

Zo maak je het

Doe de eieren met de suiker in een kom en mix het ongeveer 3 minuten luchtig met de mixer. Voeg langzaam de cacao toe en smelt ondertussen de boter op een laag vuurtje. Schenk al roerend de gesmolten boter bij het cacaomengsel en blijf roeren tot het een egaal mengsel is. Doe vervolgens de biscuits in een plastic zak of een schone theedoek en verkruimel ze door er met een deegroller overheen te rollen, maak ze niet te fijn. Meng de kruimels door het cacaomengsel. Leg een stuk bakpapier in het cakeblik en schep het arretjescakemengsel erin. Strijk glad en bestrooi met de chocoladevlokken. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

 

Je kunt de arretjescake afgedekt in de koelkast maximaal 2 dagen bewaren. Maar meestal gaat het al eerder op ;-).

 


 

Boterkussentjes
Vet en verfrissend tegelijkertijd. Een ogenschijnlijk gekke combinatie, maar als je zo’n snoepje in je mond stopt, snap je precies wat we bedoelen. Het is supermakkelijk om zelf te maken en ook zeker om cadeau te geven.

 

Dit heb je nodig

  • 120 g gezouten zachte boter
  • 500 g poedersuiker, plus een beetje extra tegen het plakken
  • 2 el zware room
  • 1 tl zuivere muntextract

 

Zo maak je het

Doe de boter in een grote kom met de suiker, room en het extract en mix het tot het glad en romig is. Strooi wat suiker op een houten plank of je aanrecht, en kneed het deeg nog even hierop. Doe het deeg weer in de kom en bedek het met een licht-vochtige handdoek om het uit te laten drogen.

 

Bestrooi dan weer je aanrecht of plank met wat suiker zodat het deeg niet kan plakken. Pak een klein handje van het deeg en rol het uit tot een lange sliert van 2 cm dik. Knip deze vervolgens in allemaal stukjes zodat er kussentjes ontstaan. Herhaal dit met het overgebleven deeg.

 

Laat ze vervolgens 2 tot 3 dagen drogen tot ze stevig genoeg zijn op een plaat op kamertempratuur.

 

En o, wat is dat verrassend lekker!

 


 

Boterkoek
Een platte koek die er altijd voor zorgt dat je je vingers kunt aflikken. Zo lekker…

 

Dit heb je nodig

  • 250 g roomboter
  • 250 g bloem
  • 250 g basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 1 ei, losgeklopt

 

Zo maak je het

Vet de bakvorm in en warm de oven voor op 180 graden. Doe alle ingrediënten (behalve het ei) in een kom en meng ze met je handen door elkaar tot het een deegbal is. Verdeel het deeg in de vorm tot een platte koek en bestrijk het deeg met een kwastje met het losgeklopte ei. Maak met een vork een ruitpatroon op de bovenkant van de boterkoek. Zet het daarna 25 min. in het midden van de oven. Mmmm!

 

 

Eet smakelijk!

Beeld via: De brasserie keuken, Angeli Kookt en An Oregon Cottage