De boel lekker de boel laten

Wieke maakt voor het eerst in jaren haar bed op, maar dat loopt niet zoals ze verwacht.

 

Ze (wie ‘ze’ zijn vertelt het verhaal niet) zeggen…dat als je je bed opmaakt, je werkdag veel succesvoller en productiever  zal verlopen dan als je het niet doet. Ik las dit in een oude Santé die in onze Restaria op de leestafel lag. Daar wachtte ik vorige week op de frieten, die onze gebakken schol moesten opluisteren. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik maak nooit een bed op. Omdat ik ook gelezen heb, jaren geleden, dat je de boel beter opengeklapt kan laten liggen om bedmijten geen kans te geven. Dat liet ik me toen geen twee keer zeggen.

 

Hoewel het natuurlijk een werkje van niks is, een bed opmaken. Kussen opschudden, hoeslaken rechttrekken en het dekbed er met een grote zwaai weer op gooien. Klaar. Dat was vroeger heel anders, toen we nog lakens en dekens hadden. Wat een gepruts was dat toen. Mijn ouders hebben nooit dekbedden gehad, die geloofden tot hun dood in wollen dekens. Het bovenlaken van de ene week werd het onderlaken van de volgende week. Dat scheelde stroom en waspoeder, vond mijn moeder. Nu we toch met bedpraatjes bezig zijn: hoe vaak verschoon jij je bed? Ik, als het mee zit, eens in de veertien dagen.  Zo’n bed wordt toch niet vies als je regelmatig doucht? 

Wij schaften zelf pas dekbedden aan  toen we onze slaapkamer moderniseerden. Daar hadden we jarenlang  geen geld voor en zodra we meer gingen verdienen, kochten we dekbedden. Als kersen op de taart. Wit met rode streepjes, ik zie ze nog voor me. Nu weten we niet beter. Ik maak nog steeds de bedden niet op, maar omdat ik best in ben voor wat nieuws, heb ik dat gisteren wel gedaan. Om te checken of mijn dag productiever en succesvoller werd, zoals beloofd door Santé. Welnu, die dag sukkelde gewoon stroperig voorbij. Geen enkel succesje, een magere productie van slechts één column – die ik ook nog eens balend weggooide omdat hij stom was –  wéér geen winnend lot in de Staatsloterij én knallende hoofdpijn.

 

Mijn tip van de week: laat zitten dat bed, word je hartstikke productief en succesvol van. Ik laat de boel lekker luchten. Ramen open. De hele dag. En mijn productie? Oordeel zelf: de keukenvloer gedweild, badkamer gesopt, twee wassen gedraaid en opgehangen, ondertussen bouillon getrokken, een kaartje verstuurd, boodschappen gedaan en dit stukje geschreven. En het is pas half één.  Tijd over. Bed opmaken dan maar? Ik kijk wel mooi uit.

 

Door : Wieke Biesheuvel

 

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.