Champagne voor beginners

Champagne noem ik weliswaar in één adem met ‘er is iets te vieren’ en ‘wat hebben we het weer goed vandaag’, maar dé Champagne ken ik überhaupt niet.

 

Of het me wat lijkt om naar de Champagne te gaan, vraagt Franska, die zoals altijd vol met verrassingen zit. De Champagne als regio? Het landschap, de mensen, dorpen en steden? What to do en where to go? Champagne noem ik weliswaar in één adem met ‘er is iets te vieren’ en ‘wat hebben we het weer goed vandaag’, maar dé Champagne ken ik überhaupt niet, dus ‘ja, leuk!’

 

Omdat Frankrijk in 2014 behoorlijk heeft huisgehouden qua departementen door het aantal zowat te halveren, moet ik me even oriënteren. Officieel heet de regio Alsace, Champagne-Ardenne, Lorraine, maar wij (een aantal collega-journalisten en ikzelf) zullen ons ophouden in de Champagne en dat deden we vorige week. Vanaf Utrecht zo’n vijf uur rijden en daarmee op zijn minst een ideale plek voor een tussenstop op doorreis naar of van de Bourgogne, de Auvergne of de Languedoc, lijkt me. 

 

Châlons vanaf het water

We beginnen in Châlons-en-Champagne, een klein stadje met naast kerken en lieflijke straatjes ook genoeg terrassen en reuring. Verkennen doe je Châlons sowieso het beste per boot en doe je dat in de zomermaanden terwijl het buiten al donker wordt, dan geniet je een spectaculaire lichtshow. Want op de muren van het kasteel en de kerk en in de tunnels waar je onderdoor vaart, worden taferelen geprojecteerd die in het verderop gelegen Disneyland zeker niet zouden misstaan. Draken rijzen op uit het water, tussen de feeëriek verlichte bomen klinkt muziek, kasteelheren en vrouwen dansen op de gevel van hun slot en de kathedraal verandert even snel van gedaante als een kameleon van kleur.

 

 

Proeverijen

Onderweg van de ene naar de andere plek doen we in de volgende dagen verschillende dorpen en dorpjes en steden en stadjes aan, bezoeken we meer kerken dan we kunnen verteren, fietsen we rond en varen we over Lac du Der (het grootste aangelegde meer van West-Europa dat in 1974 werd uitgegraven om het water van de Marne te reguleren) en bezoeken we kastelen, kasteelruïnes en tuinen. Maar gelukkig valt er deze dagen ook genoeg te proeven van de drank die deze regio wereldfaam bezorgde. Dat doen we in een voornaam champagnehuis met een geoliede marketingafdeling en bij een kleinschalige producent met vooral heel veel liefde voor zijn product. Mocht je in de buurt zijn, dan is Champagne Bernard Lonclas wat die laatste categorie betreft een regelrechte aanrader! Verder heb ik over champagne vooral geleerd dat je ‘m meteen moet opdrinken, omdat hij er, anders dan een goede wijn, niet van houdt om lang bewaard te blijven. Moet lukken lijkt me.

 

Frankrijk-Uruguay

Wat het landschap betreft doorkruisen we soms een wat monotone lappendeken van vlakke akkers met graan, mais of bieten, terwijl we verderop worden verrast door glooiende wijngaarden, uitbundig gele zonnebloemvelden en een horizon van donkere bosranden. Veel dorpen zijn uitgestorven, veel panden in verval en het aantal bordjes met ‘te koop’ is, net als elders op het Franse platteland, groot. Als we op zaterdagmiddag, voordat we bij de fraaie Renaissance kasteeltuinen  verderop worden verwacht, door de snikhete straten van Joinville slenteren, wordt in de dorpskroeg door de weinig overgebleven mannen van het piepkleine stadje, naar Frankrijk-Uruguay gekeken. Als de stilte op het plein even later wordt doorbroken door een bescheiden gejuich weten we dat Frankrijk door is naar de halve finale.

 

 

Top adres!

De laatste nacht brengen we door in Gudmont-Villiers in hotel La source Bleue en ik ben meteen verliefd. Er zijn kamers en pipo de clown wagens, een cottage en een restaurant waar de eigenaar zelf achter de kachel staat. Het is er mooi, vriendelijk, lekker en fijn. Vanaf het balkon van mijn kamer kijk ik uit op een meertje met daarin een bron. Als ik ’s ochtends wakker word zie ik een ree schichtig richting het water lopen om zich te goed te gaan doen aan het heldere water. Dit adres is niet alleen aan aanrader om een nacht op doorreis door te brengen. Dit adres is ook de moeite waard om voor om te rijden en een heel lang weekend ongestoord onder te duiken.

 

 

Reims

We eindigen in de bruisende, levendige, prachtige en niet te missen stad Reims. Een stad die alles heeft wat je van een stad mag verwachten en net zo bekend als de wijn waaraan deze hele regio haar bekendheid te danken heeft. Ere wie ere toekomt.

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.