Waarom pikken we dit eigenlijk?

Mannen zouden waarschijnlijk al lang ingegrepen hebben.

 

Ooit las ik van Merel Morre de tekst: “Je hebt mannen. En Vrouwen. Tot zover vind ik het eigenlijk best overzichtelijk.” En ze heeft gelijk, denk ik. Hoe stoer we ook doen over gelijk (willen) zijn; ik zie toch nog steeds (erg veel) verschillen.

 

Neem nou de bh! Denk je nou écht dat een man het zou accepteren dat de beugel daar weleens uitkomt? Echt niet! Voor dingen die niet eens nodig zijn, bouwen ze al van alles om de veiligheid te waarborgen. Laat staan dat ze zouden accepteren dat een ijzeren beugel zich naar binnen zou kunnen dringen in het bevallig getrainde bovenlijf. Voor mannen die per se met 325 km p/u rondjes willen rijden – en elkaar dan óók nog willen inhalen – en weer andere mannen die dan aan de kant secondes willen tellen, bouwen ze al beugelconstructies op auto’s en leggen ze kilometers asfalt neer en leggen ze bochten om. Maar wordt er voor de vrouwen die in/op dat circuit de pitspoes spelen, en alsmaar rondjes lopen met beugelconstructies die dwars door het kant heen de bevallig getrainde (of aan- of omgelegde) borsten kunnen binnendringen, ook maar één seconde besteed aan de beugelconstructie? Echt niet!

 

Raar eigenlijk! Voor veel mannen zijn borsten zó belangrijk – al was het maar voor de voeding in de eerste maanden. Er zijn zelfs vrouwen die er daarom aan laten sleutelen! Maar even een bus uitvinden waar op vriendelijke wijze kan worden gecontroleerd hoe het met “de jongens” gaat, ho maar! Waarom pikken wij dat eigenlijk dames?  Waarom doen wij daar zelf niks aan?

 

Enne … waarom noemen we dat eigenlijk ‘pikken’???

 

Nou, dat doen we (denk ik) omdat we toch écht niet hetzelfde zijn. Of we nou op dezelfde wc mogen, of hetzelfde jurkje dragen en hetzelfde salaris eisen; er is gewoon verschil. Ik bedoel: zie je iemand een auto inparkeren, er tóch weer uitkomen en hem een beetje rechter zetten? … Een vrouw!
Zie je iemand een pak houdbare melk kopen waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum gisteren was? … Een man! 
Zie je iemand twaalf koortsaanvallen per dag trotseren en gewoon doorwerken om de economie niet in gevaar te brengen? … Vrouw! Maar zie je iemand met een koelzak in bed liggen omdat er misschien wel koorts op de loer ligt? … Man! En als zoiets twaalf keer per dag zou voorkomen bij mannen, dan had men allang een veilige en doeltreffende oplossing gezocht voor dit fenomeen. Want zo zijn mannen dan ook wel weer. Aanpakken en oplossen die handel!

 

Trouwens… over handel en pakken gesproken. Ik denk wél dat de nieuwe mannenpakken zijn ontworpen door een vrouw. Denk je ook niet? Ze zitten oncomfortabel krap (je kunt dus niet bukken en je hebt altijd koude enkels), ze kosten méér geld voor minder stof en je ziet de héle handel zitten. Ik denk dus dat vrouwen hier stiekem zijn begonnen aan de inhaalslag!

 

Maar houd moed hoor, mannen! Als je twee kilo afvalt gaat het vast wel beter zitten. Veel plezier ermee!

 

 

Bij veel van wat ze dagelijks tegenkomt filosofeert én associeert Tineke (schrijfster/moeder/fotograaf/toneelregisseur/echtgenote) erop los.

Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs