Tineke’s vetvrije tosti

Omdat Jannie, Meagan en Franska hier altijd met lekkere dingen in de rondte lopen, is het een vreselijk klus om hier nog slank te blijven. Maar daar heeft Tineke wat op bedacht…

 

 

Omdat Jannie, Meagan en Franska hier altijd met lekkere dingen in de rondte lopen, is het een vreselijk klus om hier nog slank te blijven. Bij het zien van de plaatjes op Franska.nl begin ik meestal al te kwijlen, en bij het eten van al dat lekkers druipt het vet er niet af maar áán. Dit trekt dan razendsnel richting heupen, buik en wangen, en daarom vind ik het nu echt tijd worden voor een recept waar je gegarandeerd van afvalt en dat tóch lekker is.

 

Komt ie:

 

Stap 1 (voorbereiding): Fiets naar de bakker in Rotterdam. (Indien woonachtig in Rotterdam, kies dan voor Amsterdam, maar doe het evengoed op de fiets voor het beste resultaat.)

 

Haal daar een halfje volkorenbrood, of een ander soort brood met lekker veel vezels.

 

Laat de fiets dan even rusten en loop vanaf de bakker naar de derde slager die je tegenkomt, en haal daar één ons ham. Het liefst achterham, maar als iemand je al voor is geweest, en de achterham is op, haal dan je schouders op en neem gewoon de schouderham. Je schouders daarna nog drie keer ophalen scheelt trouwens ook weer calorietje of vijf, dus wees je daarvan bewust en gedraag je zo onverschillig mogelijk.

 

Haal daarna je fiets weer op bij de bakker en loop met de tweewieler aan de hand naar de kaasboer in het kleinste plattelandsdorp dat grenst aan de stad waar je je op dat moment bevindt.

 

Zoek daar een kaasmaker en help hem met het draaien van de kazen.

 

Vraag in ruil daarvoor een onsje kaas, en dat mag best een vette zijn. De kaas dan, hè! De boer liever niet, want het moet ook nog een beetje lekker blijven. Maar bij veel (zware) gedraaide kazen mag je dus best een wat romige kaas kiezen, want hoe meer vet, hoe zwaarder de kaas is als ie straks aan je stuur hangt tezamen met het halfje brood en het onsje ham.

 

En dat laatste is erg belangrijk voor het volgende (en lastigste) deel van dit recept. Neem daar dus goed de tijd voor!

 

Haal drie keer diep adem, til de fiets – met alle ingrediënten aan het stuur – boven je hoofd, en loop minstens twintig minuten weer in de richting van je huis. Plaats daarna de fiets op (het midden van) de weg, spring op het zadel en rijd zo snel mogelijk terug naar je keuken.

 

Stap 2 (bereiding): Leg thuis een boterham in een pan met een klein scheutje olie.

 

 

Voor de duidelijkheid: dit dient olijfolie of een andere plantaardige variant te zijn. Motorolie is af te raden, omdat de kaas daar wat droog van wordt en het geheel ook wat zwaar op de maag kan liggen.

 

Leg vervolgens een plakje kaas op de boterham in de pan, en drapeer daar ook nog voorzichtig een plakje ham overheen.

 

Let op! Spoel wel eerst de calorieën eraf, voordat je de ham op de kaas legt!
Top het geheel af met nóg een boterham en laat even bakken op niet te hoog vuur.

 

Draai daarna het gerecht in zijn geheel om. Het liefst met een tang of met twee houten spatels, maar indien niet aanwezig, mag het ook met de hand. Men dient na het keren met de hand echter wel de verbrande vingers daarna in de mond te steken, en zes rondjes door de keuken te springen onder luid geroep van “au, au”, “gdvr-de-gdvr”, of iets anders naar keuze. Dit mag naar eigen smaak en tempo worden toegevoegd.

 

Stap 3 (finishing touch): Leg daarna de tosti op een bord, voeg een servetje of een velletje keukenrol toe, schenk alles in zijn geheel aan de eerste de beste voorbijganger, en herhaal het hele proces nog een keer.

 

Succes verzekerd en je komt geen gram aan!

 

Eet smakelijk!

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke