Oud-hollandse boterkoek

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: oud-Hollandse boterkoek.

 

 

Aan boterkoek hebben we de beste herinneringen. Hij is perfect voor elke gelegenheid: maak ‘m voor bij de koffie, als traktatie of gewoon omdat het lekker is.

 

Let wel op: een boterkoek mag alleen een boterkoek genoemd worden als er echte roomboter in zit.

 

Dit heb je nodig

  • 250g witte basterdsuiker
  • 250g roomboter
  • 300g bloem
  • 1 ei

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de boter met de witte basterdsuiker, je kunt hier een mixer voor gebruiken. Zeef de bloem. Spatel vervolgens beetje bij beetje de bloem door het beslag. Vet een bakvorm in en verdeel het deeg over de bodem. Je kan een springvorm gebruiken of een speciale boterkoekbakvorm.

 

Omdat het beslag zo dik is, kan het enige moeite kosten om in de vorm te duwen. Het lukt soms niet helemaal, maar het maakt niet uit als het niet helemaal perfect zit. Het beslag loopt in de oven namelijk nog iets uit. Trek eventueel nog verticale lijnen door de boterkoek voor het geruite effect. Kluts het ei en smeer met een kwastje over de boterkoek. Bak de boterkoek in ca. 20 minuten goudbruin.

 

 

 

 

Lekker genieten!

Door: Redactie FavorFlav