Spoelen maar

Waarom je na vakantie altijd eerst je toilet moet doortrekken

 

Waarom je na vakantie altijd je toilet moet doortrekken

 

Als je eventjes bent weggeweest van huis en je komt terug van vakantie, ga dan gelijk naar de wc. Niet om te plassen, maar om door te trekken.

 

Het is een goed plan om na vakantie gelijk je toilet door te laten spoelen. Dat heeft alles te maken met mogelijke legionellabesmetting. Je kunt daarmee in aanraking komen als water in de leidingen langere tijd stil heeft gestaan. Zeker in combinatie met de extreme warmte van de afgelopen tijd is die kans reëel; warm weer en stilstaand water is een heerlijke combinatie voor bacteriën om te groeien. 

 

Als jij vervolgens de lucht van dit water inademt, kun je al ziek worden. Je kunt een griepje krijgen of zelfs de veteranenziekte, wat erg lijkt op een fikse longontsteking. Het risico op besmetting is niet heel groot, maar een keertje extra doortrekken na je vakantie is een kleine moeite. En wel die kleine moeite waard, toch? 

 

Volgens waterbedrijven zou je al je kranen in huis zeker eens in de drie tot vier dagen moeten gebruiken. Denk dus niet alleen aan je toilet als je terugkomt van vakantie, maar ook aan de kranen en de douche. Zet ze even kort aan en ga zelf even uit de buurt – zo adem je mogelijk besmet water niet alsnog per ongeluk in. Echt doen, hoor! Een belangrijke tip die je ook zeker met je vriendinnen en familie moet delen. Spoelen maar.

 

Door redactie Franska.nl